Hírek

Szigorló orvosok is tanulnak a makói kórházban


Tavaly nyáron újabb négy esztendőre kapta meg a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház a rezidensképzés akkreditációját. Az intézményben egyébként az orvostanhallgatók központi gyakorlata is folyik. A törzsképzés mellett a szakképzés bizonyos részeire is kapott akkreditációt a kórház. Így orvostanhallgató is foglalkoznak a betegekkel a belgyógyászaton, a sebészeten, az intenzív osztályon és aneszteziológián, de vannak hallgatók a pszichiátrián, de tanulnak hallgatók oxiológiai gyakorlaton, valamint a fizikális medicinális rehabilitációs orvoslás területén, azaz mozgásszervi rehabilitáción is.

Összesen 11 rezidens, illetve szakorvos jelölttel találkozhatnak a betegek a makói kórház a radiológiáján, fizikális medicinán, a belgyógyászaton, az aneszteziológián, a szülészet-nőgyógyászaton és a patológián.

Az intézmény sikeres posztgraduális képzésre beadott akkreditációja eredményeképp a sebészet, a belgyógyászat és a pszichiátria is fogadhatja a nyári harmad- és hatodéves orvostanhallgatókat.

– A belgyógyász szakmában a harmadév után, míg a sebészet szakmában a negyedév után, valamint szigorló évükben vehetnek részt a hallgatók nyári gyakorlaton. Elsősorban a pszichiátria miatt fontos, ahol a gyakorlatukat a szigorló, azaz hatodévükben teljesítik a hallgatók. Mindhárom osztályon magyar nyelvű képzésre tudják fogadják a hallgatókat – tudtuk meg Rozonics Andreától, a makói-vásárhelyi kórház jogtanácsosától.

A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház belgyógyászatán 3 a nyári gyakorlatán résztvevő és 3 hatodéves orvostanhallgatót fogadnak. A nyári sebészeti gyakorlatra 10, a pszichiátrián pedig 3, a szigorló évüket töltő orvostanhallgatót fogadnak.

MH