Hírek

Ilyen lehet az új kormány


Orbán Viktor ma délutáni kormányfői esküje után,  terjeszti be a Fidesz azt a törvényt, amely felsorolja, milyen minisztériumok lesznek a következő kormány alatt – értesült az Origo. A várhatóan mindössze egyoldalas törvénytervezet csak az egyes minisztériumok nevét tartalmazza majd, azt nem, hogy milyen területek tartoznak az egyes tárcákhoz.

A törvényjavaslat első pontja arról szól, hogy a Miniszterelnökség minisztériumi rangot kap. A jogszabály formailag és jogilag kiemeli a kormányfői hivatalt. A törvény második pontja sorolja fel az egyes szakminisztériumokat, így lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrás Minisztérium, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Miniszterelnökséghez tartozik majd az uniós pénzek koordinációja és a vidékfejlesztés. Ez azt jelenti, hogy a két területtel együtt 8300 milliárd forint elosztása felett rendelkezik a majd várhatóan Lázár János vezette minisztérium.

A pályázatok tartalmi irányítását a szaktárcák határozzák meg, de ezekre a végső pecsétet a Miniszterelnökség üti rá. „A vétó és az irányítás Lázár kezében lesz” – mondta egy fideszes vezető. A politikus szerint a Miniszterelnökség legfontosabb feladata az lesz, hogy a kormányzati döntések egybeessenek a Fidesz társadalompolitikai céljaival.

A Fidesz célja, hogy a kormányzati döntésekkel egyben tartsák azt a 2,5 millió választópolgárt, akikre a párt 2018-as választási győzelméhez szükség van. “Az egész kormányzati struktúrát és döntéshozatalt Orbán a 2018-as választás megnyeréséhez igazítja hozzá” – fogalmazott egy befolyásos fideszes. A határon túlra vezető közlekedést fejlesztik, a kis falvak kapnak majd forrásokat, hogy nőjön a megtartóerejük, a földpolitikában pedig a kis- és középbirtokot erősítik, sorolta a lehetséges példákat.

A hírportál értesülései őszig a  külügyminiszteri posztot Navracsics Tibor tölti be, akkor ugyanis várhatóan a kormány uniós biztosnak jelöli majd. Tőle a posztot Szijjártó Péter veheti át, addig államtitkárként vagy miniszterhelyettesként dolgozhat mellette.

Számos terület sorsa egyelőre bizonytalan, hogy egyes minisztériumokhoz mi tartozik majd, azt a következő hetekben tisztázzák.

Az új kormány lehetséges minisztereivel nem csupán Orbán, hanem Lázár is tárgyalt, az elmúlt két hétben többkörös egyeztetéseket folytatott az érintettekkel. Németh Lászlóné kivételével minden jelenlegi miniszter tagja lesz a harmadik Orbán-kormánynak. A Fidesz hétfői alakuló frakcióülésén Orbán Rogánról azt mondta, hogy fenntartja magának a jogot, hogy a politikust később beemelje a kormányába, de konkrétumokat nem mondott.

 Lázár a miniszterjelöltekkel folytatott egyeztetéseken átbeszélte azt is, hogy azok miniszterként milyen államtitkárokat szeretnének maguk mellé.  Államtitkár lehet több olyan fideszes parlamenti képviselőből is, aki eddig nem volt az.
Az új minisztereket a május 25-i EP-választás utáni héten mutatják be, ekkor kezdik őket meghallgatni a parlament érintett bizottságai. A miniszterek a tervek szerint június 7-én tehetik le az esküjüket.