Makó

Szoboravató és városi kitüntetéseső Makón


Korom András – Makó

Közel kétszázan vettek részt azon a turisztikai konferencián, mellyel ma délelőtt a Korona Konferencia Központban kezdődött meg az idei makói városnap.

Az érdeklődők előtt avatta fel Medgyesi Pál vezérigazgató – Buzás Péter polgármester köszöntőjét követően – dr. Batka István, a marosi iszapot gyógyiszappá minősíttető egykori reumatológus főorvos mellszobrát, Kiss Jenő Ferenc szobrászművész alkotását a néhai főorvos leszármazottja, a 90 éves Baranyi Józsefné Batka Lujza és családja jelenlétében.

Az egykori főorvos szobránál leszármazottjai is emlékeztek.

A jeles főorvosra a Koronában délután kezdődő ünnepi testületi ülésen is emlékeztek. Buzás Péter köszöntőjében nem csak a 767 éves, a város 1699-es újjátelepítését ünneplő Makó dicső múltját, de szolid jelene utáni sikeres jövőjét is megemlítette arra biztatva a makóiakat, hogy fogjanak össze ezért a jövőért. Azt kívánta, hogy a közös jövőben minden makói találja meg a helyét, s ha szüksége van a városra, akkor keresse is azt.


Az ünnepségen vehette át a Makó Városért emlékplakettet Janka György görög katolikus esperes-parókusnak elismerve ezzel azt munkásságát, mellyel 45 esztendeig gyarapította a várost és hozzájárult Makó jó hírnevének öregbítéséhez.
Szintén a Makó Városért emlékplakettel ismerte el Gilinger Katalin művésztanár Makóért végzett munkásságát, aki 38 évig tanított a Bartók Bála Általános Iskolában, s 16 éven át vezette Jámborné Balog Tündével közösen indított Makói Művésztelepet

A Makó Város Emlékérmét adományozta a város képviselő-testülete Turi Attila Ybl-díjas építésznek, Gerencsér Judit építésztervezőnek és Csernyus Lőrinc Ybl-díjas magyar építésznek elismerve ezzel azt munkásságukat, mellyel – Makovecz Imre tanítványaként és munkatársaként gyarapította és járult hozzá Makó jó hírnevének öregbítéséhez.

Az ünnepi testületi ülés résztvevői egy része.

A testület a Makó Város Emlékérmét adományozta Doktor László táncművésznek, aki – miután együttesével jelenleg Németországban, a degendorfi turisztikai kiállításon képviseli Makót – a díjat az augusztus huszadikai ünnepi testületi ülésen veheti majd át.

A holnapi programok része lesz az este 8-kor a szökőkútnál kezdődő Republic koncert!