Makó

Pénzbüntetésre ítélték a polgármestert, a jegyzőt és a képviselőket


Korom András – Pitvaros

Súlyosbította a Szegedi Törvényszék szerdai ítéletében a Makói Járásbíróság tavaly nyáron, a pitvarosi jegyző, polgármester és három volt képviselő ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás miatt hozott ítéletét.

A Makói Járásbíróság a Léka János volt képviselő feljelentése alapján 2011-ben indult ügyben 2012 decemberben tárgyalás megtartása nélkül hozott egy végzést, melyben Sarkadi Péter jegyzőt, Radó Tibor polgármestert, Anderkó Attila alpolgármestert, és Dénes László képviselőt egyenként 625 ezer forint, Bertáné Kecskeméti Katalin és Harcsás Ferenc képviselőket pedig 450-450 ezer forintra büntette, továbbá valamennyi résztvevő esetében az eljárási költség megfizetésére kötelezte.
A jegyző, a polgármester és a képviselők azonban tárgyalás megtartását kérték, illetve, hogy a Járásbíróság mérsékelje a pénzbüntetés összegét.

A Makói Járásbíróság tavaly hozott ítéletében mérsékelte a kiszabott összegeket: Sarkadi Pétert, és Radó Tibort 200-200 ezer forint, Anderkó Attilát és Dénes Lászlót 150-150 ezer forint, Bertáné Kecskeméti Katalint és Harcsás Ferencet 100-100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta és kötelezte őket eljárási költség fizetésére is.

A per, majd az ítélet alapja, hogy Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros községek általános iskoláit közös intézménybe foglaló társulásból Ambrózfalva Község Önkormányzata 2011. májusában bejelentette a kilépési szándékát. A jogszabály ezt az intézmény átalakítást szigorú határidőhöz – adott év májusának utolsó munkanapjához – köti. A pitvarosi képviselő-testület nem tudott összeülni a kérdéses időben úgy, hogy a kilépési szándékot elfogadó határozat, valamint az ezt követő eljárási cselekmények a törvényes határidőn belül megtörténjenek, mivel többen is vidéken tartózkodtak, ezért a jegyző javaslatára telefonon megbeszélték a szükséges határozatok tartalmát és ezt úgy jegyzőkönyvezték, mintha a testületi ülés ténylegesen megtartásra került volna.

A  Szegedi  Törvényszék  másodfokú  tanácsa  szerdán  meghozott ítéletével megváltoztatta a Makói Járásbíróság 2013. július hó 8-i, dr. Sarkadi Péter jegyző és 5 társa elleni büntetőügyben hírdetett ítéletében Harcsás Ferenc ötödrendű és Bertáné Kecskeméti Katalin hatodrendű vádlottak  bűnösségét  társtettességben  elkövetett  közokirat-hamisítás bűntettéhez nyújtott bűnsegédi bűnrészességben állapította meg. Dr. Sarkadi Péter jegyző elsőrendű. és Radó Tibor másodrendű vádlottak vonatkozásában a kiszabott pénzbüntetést 300 ezer forintra, Dénes László harmadrendű és Anderkó Attila negyedrendű vádlottak vonatkozásában 250 ezer forintra, továbbá Harcsás Ferenc, Bertáné Kecskeméti Katalin vádlottak vonatkozásában 175 ezer forintra súlyosította – tudtuk meg a Szegedi Törvényszék sajtóosztályától.

–  Sajnálom. hogy hogy annak idején így oldottuk meg kényszerhelyzetben az ügyet, amiért most elítéltek bennünket, többé nem teszünk ilyet, ahogy gondolom többé nem tesznek más, hasonló helyzetbe kerülő testületek sem. A legjobban az fáj, hogy egy olyan képviselő jelentett fel bennünket, aki maga is részese volt a testület működésének, hogy ismerte milyen helyzetben voltunk – mondta hírportálunknak Radó Tibor.

Pitvaros polgármestere kérdésünkre hozzátette: nem mond le és nem is szűnik meg tisztsége az ítélettel, ugyanis a pénzbüntetés egy összegben való megfizetése mentesíti a büntetett előélet alól.