Makó

Már csak egy kortárs galéria hiányzik Makóról?


Korom András – Makó

Siket István települési képviselő azzal a javaslattal állt fel a legutóbbi testületi ülésen, hogy a makói önkormányzat hozzon létre még az idegenforgalmi szezon kezdete előtt egy olyan képtárat, melyen a városi tulajdonában lévő, de raktárban tárolt műalkotásokat lehetne az érdeklődő nagyközönség, illetve a városba látogató turisták elé tárni. A képviselő szerint erre alkalmas lenne a Csipkesor valamelyik városi tulajdonban álló, de bérlő híján üresen álló üzlethelyisége.

Buzás Péter szerint a Korzó kaszinó alkalmasabb lehetne erre, igaz szerinte van elég kiállító tér a városban jelenleg is. A Hagymaházban 480 napon át 20-30 tárlatot is láthatnak az érdeklődők, a múzeumban és a könyvtárban, de újabban már a Hagymatikumban is teret adnak a kortárs művészetnek.

Siket István erre pontosította javaslatát, olyan galériaszerű tárlatot szeretne, melyen a raktárakban porosodó állandó városi anyagot állíthatnák ki.

Sánta Sándor képviselő a javaslathoz csatlakozott, de alapjában máshogy képzeli el a kiállítóterem létesítését. Szerinte nem az önkormányzat pénzét kellene beleölni, hanem vállalkozót kellene találni kortárs galéria és művészetellátó bolt üzemeltetésére. Míg műalkotást viszonylag kevesebb vesznek a városban, azaz a galéria nem élne meg, a művészellátó viszont rentábilis lehet – vélte – ugyanis nagy hiány a festő, rajzoló eszközökből. A képviselő ezt abból szűrte le, hogy a makói Lidl hasonló eszközöket felvonultató legutóbbi ideiglenes akcióinak délutánján már minden a művészetellátóra jellemző áru elfogyott.

Buzás Péternek megtetszett a két képviselő ötlete, arra kérte őket dolgozzák ki jobban a javaslatukat.