Makó

Katonanótákat tanul a makói Nefelejcs Népdalkör


Oláh Nóra – Makó

– Mikor és kik alapították a népdalkört? – kérdeztem Szirbikné Baranyi Évától, a Nefelejcs Népdalkör művészeti vezetőjétől.
– A Nefelejcs Népdalkör 2008-ban alakult néhány, a népdalokat kedvelő asszony kezdeményezésére. Eleinte csak a maguk örömére, szórakoztatására énekeltek, később azonban úgy gondolták, hogy ennél többre is képesek. A gazdagabb hangzás érdekében kibővült a tagság citerásokkal és férfi énekesekkel is, és a következő évtől már közönség elé állt az együttes. Először helybeli fellépéseket vállaltunk, majd ahogy nőtt az ismertség, egyre több meghívást kaptunk vidékre is.

– Mikortól kezdődtek a szakmai megmérettetéseik?
– Erre először 2010-ben került sor, Szőregen a térségi minősítőn dicséretes minősítésben részesült az együttes. Majd 2011-ben országos minősítésre jelentkeztünk amelyet Szegeden rendeztek, ezen arany minősítést értünk el. A 2013-as szegedi minősítés ismét arany fokozatot eredményezett.

A népdalkör az országos nyugdíjas Ki Mit Tud?-on. Fotó: Szirbikné Baranyi Éva

– Mit kell még tudni a Nefelejcs Népdalkörről?
– A repertoárban régi és új stílusú népdalok, különböző tájegységek dalai és tematikus népdalcsokrok szerepelnek. Heti egy próbával készülünk a fellépésekre. Célunk a magyar népdal- és népzenekincs ápolása, megőrzése az utódok és a közönség számára. A dalkör vezetője Kabai Lajosné, a citerakíséret Farkas Gábornak és Sztanyó Sándornak köszönhető.

– Mik az idei terveik?
– Sikerrel szerepeltünk a Nyugdíjas Ki-Mit-Tud? megyei döntőjén, bejutottunk a keszthelyi középdöntőbe, ahol április 12-13-án léptünk fel. Jelenleg várjuk az eredményt. Ebben a hónapban egy mindszenti szereplésre készülünk, nyáron pedig Székelyudvarhelyre megyünk, ott is fogunk énekelni. Az I. világháború 100 éves évfordulója kapcsán egy dalcsokrot tanulunk, amelyet szeptemberben, a városi Honvéd-emléknapon szeretnénk bemutatni. Ugyancsak szeptemberben megyünk az újabb minősítő hangversenyre.