Makó

Vigyázat! Makón már a szennyvízbekötést is hamisítják!


A szennyvízbekötés akkor szabályos, ha minősített vállalkozó készíti, vagy ha azt a vízmű vállalat hivatalosan átveszi. Ez április 1-jétől kezdve az érintetteknek nem kerül pénzébe – hívta fel a figyelmet Buzás Péter polgármester, Nagy Lajos, a társulat elnöke és Németh Csaba ágazatvezető.

Nagy Lajos elárulta: a társulat ügyfélszolgálatára több olyan lakossági jelzés is érkezett, miszerint Makón ismeretlen, vélhetően külföldi vállalkozás ajánlkozik a házi bekötés elkészítésére. A munkáról számlát nem ad, mindössze egy kézzel írt kockás papírra igazolja azt. A bekötés elvégzéséről persze nem tájékoztatja a szennyvízszolgáltatót sem.

Buzás Péter kiemelte, sok munka van abban, míg a szakemberek megalkották annak a rendszerét, hogyan legyenek jók, szabályosak a bekötések Makón és a társult településeken. Ezért akkreditáltak vállalkozókat, akik ebben segíteni tudnak. A polgármester arra kérte az ingatlantulajdonosokat, hogy ne hagyják magukat becsapni, megkárosítani. Az olcsónak vélt munkára később ráfizethetnek, ha a vízműt újraásatja a kertet, vagy nem nyújt szolgáltatást – ellenőrzés hiányában. – Időben szólunk – mondta a polgármester -, hiszen a lehetséges 14 300 ingatlanból eddig 4300 bekötéséről tud a vízmű.

Németh Csaba ágazatvezető közölte: ingatlanhatáron belül a tulajdonos felelőssége, hogy milyen minőségű szennyvízhálózat készül el. Ha minősített szolgáltatókkal végeztetik el a munkát, akkor arra három év garancia jár, valamint olyan számla, amelyet az OTP is elfogad az lakástakarékpénztári igazolásként. Természetesen az ingatlantulajdonosok elvégezhetik saját maguk is a bekötést, ha értenek hozzá, azonban fontos, hogy mielőtt a szennyvízvezetéket betemetik, igazoltassák a vízművel, hogy a bekötés szabványos és rendben van. Az Alföldvíz április 1-jétől nem kér pénzt a bekötés ellenőrzésért, de szolgáltatni is csak akkor tud, ha ez az igazolás rendben van.