Makó

Állami földeket kapott Maroslele – közmunka foglalkoztatásra


A Nemzeti Földalapból ingatlanokat adnak helyi önkormányzatoknak ingyenes vagyonkezelésbe közfoglalkoztatási célra – a kormány döntése értelmében. Összesen 39 önkormányzat kap ingyenes vagyonkezelésbe összesen 228,3309 hektár (4871,90 aranykorona értékű) földet, amelyek többsége szántó. Emellett rét, legelő, gyümölcsös, kert, zártkert, kivett mocsár, kivett út, kivett anyaggödör is van a listán. A kormány a földrészleteket öt évre adja a helyi önkormányzatok vagyonkezelésébe.
A térségben a maroslelei önkormányzat kap ilyen állami szántóföldi területeket. Mint ismeretes, a lelei közmunkások eddig is végeztek szántóföldi növénytermesztést.
– Már használunk állami földet, melyeket két ütemben kaptunk. Az elsőben a maroslelei, majd a másodikban a makói telekkönyvekben szereplőkhöz jutottunk  – mondta hírportálunknak Martonosi György.

A község polgármestere hozzátette: a mostani kormánydöntés arról szól, hogy a korábbi egy-egy évre használatba kapott földekre ezúttal öt éves szerződés köt az állam az önkormányzattal.

– 10 hektárnyi a saját földünk, majd két ütemben 52 hektárnyi kaptunk. Ezeken a közmunkásaink évek óta termelnek már különféle növényeket, így főleg búzát, de tököt, napraforgót, fokhagymát a gabonakutatóval kötött megállapodás alapján vetőmagkukoricát is. Vagy egy kis konyhakertünk, ahol a termesztett zöldségeket a közmunkások kapják, illetve a szociálisan rászorultaknak osztjuk ki. Az idén vágtunk bele a fűszerpaprika termesztésébe, illetve a gyógynövény, azaz a cickafarkfő termesztésbe. Az utóbbit a Herbáriával kötött szerződés tette lehetővé – árult el részleteket a község polgármestere. A tökmagot egyébként helyben dolgozzák fel, olajat sajtolnak belőle.