Makó

Szerencsetoll és ájulás elleni kóla kellett Makón az érettségihez


Korom András – Makó

Már reggel háromnegyed 7-kor gyülekezni kezdtek a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola végzős diákjai az iskola melletti hamburgeresnél, ám az nem csinált velük nagy üzletet, a diákok többsége ugyanis nem tudott enni.
– Ötkor keltem – árulta el a a kiszombori Fodor Daniella, a kevés érettségiző lány egyike. Terjék Péter azonban már csak 6 órakor kelt fel ezen a reggelen. Szerinte minden tételre készülni kellett, aki ezt tette, annak nincs oka izgulni.
– Minden tétel jöhet, de ha lehetne választani nem szeretném Jókait. Régies nyelvezete és az általa használt rengeteg latin és német szó miatt miatt nehezen olvashatók és érthetőek a művei – érvelt véleménye mellett.

Korán gyülekeztek a Galamb érettségizői, de reggelizni nem nagyon tudtak.

– Három szendviccsel, vízzel és csokival készültem, no meg reggeliztem is – árulta el Janicsek Roland, aki remélte, hogy az írásbeli magyar érettségin novellaelemzés is lesz. Szerinte nem voltak nehezek a tételek, aki nekiült, mindet megtanulhatta.
– Két tollat is hoztam magammal, de az írásbelinek azzal a szerencsetollal fogok neki, amit a ballagásomra kaptam. Remélem nem fogy ki közben. A másik csak tartalékként van nálam – tette hozzá.

Azt is rögzítették, ki, hol ül.

– Azért cipelem magammal a víz mellé kólát, hogy megigyam,az utóbbit, ha úgy érzem már az ájulás kerülget – kocogtatta meg az egyik érettségiző, a műanyag kólás palackot, majd nagyot sóhajtott. – Gondolom, hogy azért nem lesz rá szükségem.
A Galamb diákjait egyébként fél 8 előtt 5 percre rendelték be az intézménybe. Itt még osztályfőnökeik öntöttek beléjük lelket azzal, hogy a jó tanulóknak azt mondták, nekik gyerekjáték lesz a vizsga, az izgulóknak, hogy nem kell megijedni az érettségitől. És akadt olyan pedagógus, aki összefoglalta hogyan kell megírni a feladatot, ha az érvelést kapják. És felhívta a figyelmét mindenkinek, hogy a novellaelemzésnél, ne – a – novella – tartalmát – írják – le!

A papírzsepi is fontos eszköz.

A diákok fél 8-kor tudták meg, hogy melyik pedagógus felügyelete mellett, melyik tanteremben és kikkel foghatnak neki a magyar írásbelinek.
Az osztálytermekban a tanárok figyeltek arra, hogy közvetlen egymás mögé vagy mellé senki se kerüljön. A diákoknak a tanári asztalra kellett kitenniük a mobiltelefonjaikat, és a táskáik sem maradhattak mellettük. Így aztán már nem sokkal fél 8 után kipakolták belőlük az enni és innivalót, az íróeszközöket, s csöndesen, izgalommal és szorongva várták, hogy 8 órakor végre megkapják a tételeket, s nekifoghassanak a magyar írásbeli elkészítéséhez.

Az ételhordó egyik edénye is finom dolgokat rejtett.

Az intézményben, ahogy az az ország összes középiskolájában történik, még a folyosón is ügyel pedagógus az érettségi tisztaságára.
Makón egyébként 310 diák kezdte meg ma az érettségi vizsgát. Közülük a középszintű érettségit 301-en, míg az emelt szintűt 9-en írják. Kémiából, ének-zenéből és latinból 1-1 diák tesz középfokú, míg franciából és testnevelésből is 1-1 végzős tesz majd emelt szintű érettségit.

Tolltartó, szendvics, ásványvíz és kóla az érettségizők fontos eszközei.