Hírek

Martonyi szerint különösen fontos, hogy minél több magyar szavazzon


A tárcavezető Magyarország európai uniós tagságának elmúlt tíz évét értékelve kifejtette: Magyarország egyike azoknak az országoknak, sőt talán az egyetlen olyan közép-európai ország, amelyik az első években nem sokat nyert a tagsággal, de tévedés lenne azt hinni, hogy ez az EU miatt lett volna így. A tagság első hat évének mérlege drámaian rossz, és ezért a magyar közvélemény egy része még ma is úgy ítéli meg, hogy nem élünk jobban, mint 10 éve – mutatott rá. Hozzátette: ez így is van, mert “az első hat évet lényegében elvesztegettük”.

Magyarország 2004 óta, vagyis rögtön a csatlakozásától kezdve túlzottdeficit-eljárás alatt állt, és ehhez rendkívül jelentős fizetésimérleg-hiány társult – idézte fel. Úgy látja, ebből “a lefelé menő spirálból” mindenféleképpen ki kellett hozni az országot, és azok az eszközök, amelyeket alkalmaztak, döntően helyesnek bizonyultak; ma már senki sem vitatja, hogy “adott esetben a gazdasági élet kiemelkedő, helyenként monopol helyzetben lévő szereplőit lehet különleges terhekkel, adókkal sújtani”, és ez sikeresebb lehet, mint ha a lakosságra, a bérből és fizetésből élőkre raknának minden terhet. Ezzel ugyanis visszafognák a fogyasztást, ami tovább gyengíti a növekedést – magyarázta.

A külügyminiszter kiemelte: fontos, hogy a magyarok is minél nagyobb számban vegyenek részt az EP-választáson, hogy érzékeltessék bele akarnak a dolgokba szólni. A magyar nemzethez tartozók Közép-Európában a magasabb részvétellel növelhetik az EP-ben jelen lévő magyar képviselők számát, és “másoknak nincs megadva ez a lehetőség” – mondta. Hozzáfűzte: ezért “a részvétel nekünk, magyaroknak még fontosabb, mint többieknek”.

MH-MTI