Makó

Táncoltak, verseltek anyák napján a makói Mamamérföld résztvevői


Bojtor Boglárka – Makó

A Petőfi parkba tervezett piknik helyett a Kelemen Házban csipegettek az anyukák, és gyermekeik, anyák napja délutánján.
– Mikor első gyermekemet, Bendegúzt vártam, felfigyeltem a Születés Hete nevezetű rendezvénysorozatra, és ekkora találkoztam először Dömösi Emesével, aki egy anyaközpont létrehozásán is fáradozik – mesélte Magony Andrea. – A Mamamérföld egyébként egy nemzetközi kezdeményezés, amely nincs időhöz kötve, ez egy jelképes séta az anyukákért. A többi szervező anyukával úgy gondoltuk, hogy az anyák napja, és a közeledő Születés Hete megfelelő alkalom lesz erre – folytatta.

Minden gyerek örült a léggömböknek.

A Születés Hetét idén második alkalommal rendezték meg Makón, melynek szervezői: Dömösi Emese, Széll  Szandra, Magony Andrea, Horváth-Kompár Bea, és Oszlánczi Bernadett. Ők mindannyian boldog édesanyák, akik többször összegyűlnek, és megosztják az anyasággal járó gondokat, valamint örömöket. A kezdeményezés lényege az, hogy megtanulják meghallgatni egymást, és véleményeket alkossanak.

– Nálunk az otthoni ünneplésen inkább anyukámra fókuszálunk, akivel szerencsére nagyon közeli a viszonyom – mondta Széll Szandra. – Szerintem a hozzám hasonló korú anyukáknak az ovi, és a suli nyújtja a fő megemlékezést, otthon pedig a férfiak feladata megteremteni az ünnepi légkört, így példát mutatva a gyerekeknek. Ezt az ünnepet a karácsonyhoz tudnám hasonlítani. Ilyenkor együtt sütünk-főzünk többnyire a nagymamát is bevonva a készülődésbe.

Táncra is perdültek a gyerekek és az édesanyák.

A kisgyermekek legnagyobb örömére az étterem rengeteg színes lufival volt feldíszítve, amiből mindenki kedvére válogathatott. A szeretetteljes légkörben az anyukák között is oldott hangulat alakult ki. A komolyabb beszélgetés előtt mindenki közösen táncolt, majd egy testvérpár verssel, és hatalmas öleléssel köszöntötte édesanyját. Ez is bizonyítja, hogy nem az ajándék a fontos, hanem a szívből jövő szeretet.

Szeretünk anyu!

Dömösi Emese, aki a makói Nő- és Anyaközpont létrehozásán fáradozik, elárulta, hogy az ötlethez külföldi tapasztalataiból, és saját szükségleteiből merített. Az alulról jövő kezdeményezés magja egy erős közösség, akik önmagukért, és mások örömére is tenni akarnak. A lelkes csapatnak fontos a tapasztalatok megosztása, a környezettudatos életvitel, és a generációk közötti tudás adásvétele. Régóta találkozgatnak már, többnyire szabad téren, konkrét helyük sajnos nincs. A védőnői szolgálattal is szoros kapcsolatot ápolnak. A jelenlévő hölgyek elmondása szerint nincs szükségük reklámra, hiszen így is egymásra találtak, eddig is szájhagyomány útján terjedt működésük. Idén ősszel egyesületi formát szeretnének ölteni. Alapelvük, hogy minden egyes nőben van valami, amit igazán jól csinál, mindenki szakértője legalább egy dolognak.

További képeink: