Makó

Négy év félév börtönt kaptak a rabszolgatartók


A táblabíróság a személyi szabadság két rendbeli, társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a jelenleg negyvenéves férfit és a három évvel fiatalabb nőt.

A másodrendű vádlott férfi 2002 májusában csalta kétegyházi otthonába a sértettet azzal az ígérettel, hogy az ott végzett munka fejében neki szállást és ellátást ad. Miután a sértett beköltözött, a vádlottak elvették az iratait és a bankkártyáját, akadályozva ezzel őt a szabad mozgásában. A bankkártyával fölvették a sértett nyugdíját és a neki járó fogyatékossági támogatást, összesen 7,1 millió forintot. A férfi és a nő arra is rávette a férfit, vegyen föl egymillió forint kölcsönt, ehhez hamis okiratokat készítettek, és ezt az összeget is saját céljaikra használták föl.

Az anyagilag és egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetbe került sértett sokféle munkát végzett, segített a ház körül, bevásárolt, építkezéseken dolgozott, állatokat gondozott, de ezért sem munkabért, sem megfelelő és elegendő élelmet nem kapott. Mindkét vádlott folyamatosan szidalmazta őt, a másodrendű vádlott bántalmazta is a férfit, ha szerinte az nem jól végezte a dolgát.
A vádlottak 2008 áprilisában a jobb élet ígéretével magukhoz csábítottak egy nőt is. A nőt folyamatosan megfélemlítették, munkára kényszerítették, megverték, a pénzét elvették, sem munkabért, sem megfelelő mennyiségű és minőségű ételt nem adtak neki. A sértettnek bő egy év múlva azonban sikerült megszöknie.
 

MH-MTI