Korom András – Makó

Még poénnek vették és ugratták a felnőttek és a diákok, ha valaki videokamerát fogott a kezébe, melyről azt hitték, hogy amatőr filmes kamera. A makói belváros pedig nagyon szokatlan a maga foghíjaival a mai szemnek. Pedig nem csak ezek láthatók jól Szőke János 1983-ban és 1984-ben, a két május elsejei városi felvonulásról készített filmjein, hanem az egykori felvonulókra is alaposan rá lehet csodálkozni. Ahogy az öthalmi szovjet laktanya katonazenekara is mindkét ünnepségen fújja, a diákok toporognak, majd zászlókkal és transzparensekkel vonulnak, ahogy teszik ezt a helyi gyárak, üzemek és termelőszövetkezetek is. És út széléről ugyanúgy kíváncsiskodnak és integetnek az egyszerű emberek, ahogy teszik az egykori párt és városi vezetők a dísztribünről, melyről nem hiányozhatnak a veteránok sem.  A múltat a korabeli videofelvételek őrizték meg, hogy most mindenki megtalálhassa rajtuk egykori önmagát.

1983. május elseje.

Szőke János fotóművész még a Galamb, azaz akkori nevén a 601. Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskola tanáraként rögzítette a május 1-i városi ünnepségeket. Úgy emlékszik, hogy a ’80-as évek elején csak három embernek volt videokamerája a városban, neki, Czibolya Kálmánnak és a Balkán becenéven ismert Szentpéteri Istvánnak.

– Nagyon meglepődtem, hogy ezek a felvételek felkerültek a youtube-ra, régi emlékeket idéztek fel – árulta el Szőke János hírportálunknak. Emlékei szerint ezt a két május elsejét az iskola Betamax kamerájával rögzítette.
– Annak idején az iskolában működött a város első zárt láncú videostúdiója, köszönhetően annak, hogy Szentpéteri János akkori igazgató támogatta ennek létrehozását, sőt nem a korszak VHS- hanem a sokkal jobb minőségű Betamax rendszerű eszközeire is adott pénzt. Így jött létre az iksola videostúdiója, mely ma is működik, igaz a videoszabványok versenyében abbamaradt Betamax rendszer helyett már VHS-sel – mondta Szőke János.

Május 1. 1984.

Hozzátette az 1960-as években kezdett el fotózni, majd szuper8-as amatőr filmre is rögzítette az eseményeket. Majd a ’70-es években előbb az iskolarádiót, majd a videostúdiót is létrehozta. Nem csak a mezgés, de a város más iskoláinak diákjai is részt vettek ezek munkájában, s számos országos versenyen is eredményesen szerepeltek.

– Egy alkalommal az EDDA is koncertezett Makón, erről is készíttettek filmet a diákok, melyet aztán igazgatói engedéllyel be is mutattunk az iskolai zárt láncú videorendszerén. A műsorokat, így a május elsejei képes beszámolót aztán a többi iskola is megkapta videokazettán – idézte fel emlékeit Szőke János, aki sajnálja, hogy a diákok által készített pergőfilmek eddig nem kerültek elő.

Képek a régi május elsejéből:


 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest