Makó

Borka Zsombor a megye második legjobb balladamondója


Bojtor Boglárka- Makó

Borka Zsombor, a Bartók iskola hetedik osztályos tanulója, aki idén a megyei balladamondó versenyen második helyezést ért el. Elárulta: jövőre is szívesen megmérettetné magát. Felkészítő tanára Dancsi Györgyné, aki sok-sok művet adott Zsombi kezébe, így könnyű volt kiválasztani a neki tetszőt. A befutó Arany János: V. László című balladája lett. Miután a fiú megtanulta, Inci nénivel versszakonként kielemezték a hangsúlyozást.

– A kedvenc tantárgyam az irodalom – mondta Zsombor. – Nagyon lekötnek a versek, és az írás. Kedvenc költőim Petőfi Sándor, és Arany János. December óta én is írok, főként érzésekről- mesélte, és meg is osztott velem egyet:

A költészet
A költészet egy olyan érzés
Mely örömet ad minden embernek.
Minden költő nemes,
Akár híres, akár nem.
Hisz a költészet mindenkiben ott van.
A költészet felszabadulás,
Szabadság, szerelem,
Érzelem, bánat.
Higgyetek ebbe emberek!
Hisz örök a költészet
Örök, elpusztíthatatlan,
Örök és halhatatlan.

– A színészi pálya is nagyon érdekel, 2011-ben a Szegedi Szabadtérin is részt vettem, statisztaként, két darabban. Egyáltalán nem izgulok a szereplések előtt – mesélte Zsombor, aki hozzászokott a színpadhoz kiskora óta, elsős korától kezdve balettozik. Itt legjobban a koreográfiákat szereti. Két éve színjátszó táborba is jár nyáron, ahol megismerhette kedvenc színészét, Rédei Rolandot.

– Nyolcadik után szívesen folytatnám tanulmányaimat Budapesten, ahol színészeket képeznek. Engem inkább a színpad vonz, a filmes szereplések annyira nem – mesélte a jövő reménysége, és hozzátette: társas táncol hatodikos kora óta, az iskolán belül pedig trombitálni tanul, ami később előnyére válhat, ezért folytatni szeretné gyakorlását a gimnáziumi évek alatt.

A balladamondó versenyen kiérdemelt oklevelek. Ez Zsombi eddigi legnagyobb eredménye.

Mint kiderült, a családban nem Zsombor az egyetlen tehetség. Öccse, Dávid, aki még csak negyedik osztályos, jövőre a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatja tanulmányait.