Hírek

Kókány munkának tartja a szennyvízszivattyú telepítését a kiszombori háztulajdonos


Korom András – Kiszombor

– Távollétünkben az egyik szomszéd felől jöttek be házunk kertjébe azok a kivitelezők, akik telepítették s szennyvíz szivattyút az udvari aknába, illetve annak elektromos biztosítékházát. Ez még nem is annyira baj, hiszen a házunk lakatlan, ám az már igen, hogy szerintem a Démász ezekre az eszközökre nem fogja engedni rákötni a hálózati áramot – mondta a helyszínen hírportálunknak Rieger Mihály. A nyugdíjas makói férfi elárulta, hogy ugyan mozdonyvezetőként dolgozott évtizedeken keresztül, s vasutasként is ment nyugdíjba, ám eredetileg villanyszerelőként végzett, még 1957-ben.

Rieger Mihály szerint ebben a régi tankönyben van helyesen leírva hogyan kellett volna szerelni.

– Az a baj az udvarra leszúrt biztosítékos dobozzal, hogy az szerintem életveszélyt jelent a 3 éves kis unokám számára, aki szokott játszani itt az udvaron, ugyanis az abból a földbe menő kábelt nem gumi, hanem csak műanyag szigetelés borítja, ami szerintem gyorsan tönkremegy. A földkábel is műanyag, jól látható, a felcsévélt része az aknában – mutatta.

Rieger Mihály szerint a műanyagot a majdani szennyvízben lévő, a mosó- és tisztítószerekből származó savak és lúgok gyorsan tönkre fogják tenni. – Attól tartok, hogy a zárlat nem csapja majd le az automatát, ezért hatalmas lesz a villanyszámlám – tette hozzá.

A szennyvízakna, benne a felcsévélt kábellel.

Mi több villamossági szakembernek is megmutattuk a biztosítékos dobozról és a földkábelről készített fotót. Egybehangzóan azt mondták, hogy azok megfelelnek a mai szabványoknak, nem okozhatnak sem élet- sem balesetveszélyt. Egyikőjük hozzátette: hogy az áramszolgáltató rá sem köt, ha azt nem találja megfelelőnek, s ez esetben sem az ingatlan tulajdonosnak kell azt szabványosra cserélnie.

Egy hasonló, de közterületen álló biztosítékszekrény. Évek óta biztonságosan működik.