Hírek

Fogházbüntetést kér az ügyészség a volt makói gyepmester ügyében


Mint arról annak idején hírportálunk is beszámolt, egy makói állatvédőt, Dancsi Péter készített olyan videofelvételeket a makói gyeptelepen, melyen lelőtt, de még lélegző kutyák láthatók az egyik dögkonténerben. A telepre a befogott állatokat etetni járó állatvédő a felvételeket a Facebook-on osztotta meg, majd tett feljelentést a rendőrségen. Az ügy országos felháborodást váltott ki, s a gyeptelep kutyáit néhány nappal később állatvédő szervezetek menekítették ki.

A rendőrség állatkínzás miatt indított eljárást, s az ügyben egyetlen embert. D. Andrást, a vizsgálat idejére a munkavégzés alól felmentett volt gyepmestert hallgatta ki. A rendőrségi nyomozás most lezárult, s az ügyben elkészült a vádirat.
Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője ma közölte, a vádirat szerint a 2003-tól a gyepmesteri telepen dolgozó vádlott 2012 szeptemberében és októberében legalább öt kutyát fejbe lőtt a telep udvarán található gyűjtőkennelben. Az állatok a közvetlenül a koponyacsontjukra leadott lövések miatt rövid időn belül elpusztultak.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állatot kizárólag kábítás után lehet megölni. Bár ez alól vannak ugyan bizonyos kivételek, a gyepmesteri telepen elhelyezett állatok életének kioltása azonban nem tartozik közéjük.
A folytatólagosan elkövetett állatkínzás vétsége miatt indult eljárásban a járási ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól.