Makó

Cementet köphetnek a makói Toldi utcaiak


Korom András – Makó

A remixes módszerrel, azaz a régi aszfalt újraőrlésével majd leterítésével akarták helyreállítani a makói Toldi utcában az útburkolatot ma, ám a kivitelező váratlan akadályba ütközött, így a környéket most vastag, a legkisebb forgalom után is hosszasan a levegőben kavargó cementpor borítja.
– Hiába szóltunk a kivitelezőnek, hogy nem fog menni a remixes útépítés, nem hallgatott ránk. A Toldi utca egy részének felszedése után meg is állt a régi burkolatot felszedő gép. Ugyanis nem bírt el az útalapban lévő hatalmas terméskövekkel – mondta lapunknak Farkas Szilárd. A Makói Városvédő- és Szépítő Egyesület alelnöke hozzátette: a munkálatok során a kivitelező cementtel szórta fel az utcát, majd megindult a gép, hogy ezt és a régi aszfaltot felszedve, megőrölve, felmelegítve leterítse az úttestre. Ez művelet azonban megszakadt, a már említett terméskövek miatt.

Vastagon borítja a cementpor a Toldi utca nagy részét.

– A kivitelezők, észlelve a hibát nem tudtak mit tenni, egy IFA teherautóra szerelt söprűgéppel a cement nagyját letolták az út szélére, nem kímélve a virágoskerteket sem, majd a meghibásodott géppel elmentek. Igaz, előtte én már szóltam nekik, hogy baj lesz – mondta a városvédő, aki azt is észrevette, hogy valaki a nagy zűrzavarban nekitolatott a templomkerítésnek.
– Most ha egy jármű 10 kilométeres sebességgel elhalad az utcán, alaposan felveri az itt hagyott cementport, s azt hosszú ideig valósággal ködbe burkolja az utcát – vázolta a helyzetet. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi cementpor maradt a csak úgy nagyjából elvégzett takarítás után, azt mondta, hogy négyzetméterenként legalább egy talicskányi.

Innen négyzetméterenként egy talicskányit is fel lehet szedni,

A helyzet egyelőre tehát az, hogy mintegy 300 méternyi szakaszán cementet köphet, aki arra jár, vagy ott él, ha egy autó végighajt a Toldi utcán. A helyzet reggelre csak akkor változik némileg kedvezőbbre, ha éjszaka eső esik…