Bojtor Boglárka – Makó

Tegnap délután a makói József Attila Városi Könyvtárban Kalász Aranka könyvtáros faggatta az írónőt, szakmai, és személyes jellegű kérdésekkel. Elsőként a Fábián Janka nevet boncolgatta.

– Nyílt titok, hogy a Fábián Janka írói álnév, a hétköznapokban Mezei Johanna néven vagyok nyelvtanár – mesélte a könyvek megálmodója. – Nagymamámat Fábián Johannának hívták, ezt magyarosítottam. Valószínűleg mesemondó vénámat is tőle örökölhettem, a többi unokájával együtt imádtuk történeteit sokadjára is meghallgatni – folytatta.

Fábián Janka csak írói álnév.

Olvasás iránti szeretete pedig kisiskolás korában szinte függővé tette. Előfordult, hogy tanulás, vagy egyéb feladatok helyett elvonult a képzelet világába. Az Egri csillagokat már akkor kiolvasta, amikor még nem is hallott annak kötelező jellegéről, a történelmi könyvek iránti érdeklődése elég korán kialakult.

Az írónőt örömmel tölti el, hogy sok visszajelzést kap, köztük rengeteg fiataltól, és inkább hölgyektől. Ebben közrejátszik az is, hogy történetei központjában nők állnak. De statisztikailag kimutatott, hogy a gyengébb nem tagjai többet olvasnak, mint a férfiak. A Facebookon Fábián Janka néven van jelen. Akik ott felkeresik, nem hiába teszik azt. Az írónő mindenki kérdéseire megpróbál válaszolni.
Könyveiben a valóság és a fikció keveredik. A történelmi háttér tőle telhető hitelességgel jelenik meg, ennek érdekében sokat kutat. A fantázia szintén jelentős mértékben szerepet játszik, a történetek résztvevői és a velük történő események az írónő fejből pattannak ki. Számára ők valóságosakkáválnak, ezért néha előfordul, hogy a megálmodott cselekmények helyett mást kíván a karakter akarata: úgymond életre kel a történet. Ilyenkor Johanna mindig a szereplőinek enged, és úgy formálja az eseményeket, hogí szinte együtt írják a könyveket.

Olvasói elsősorban a gyengébb nem tagjai közül kerülnek ki.

– Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc könyvem, nagyon nehéz válaszolni. Természetesen mindig az, amelyen dolgozom, vagy amit utoljára megjelentettünk. A diplomatikus válaszom, hogy mindegyik másért – válaszolta. Ezután összes művére különböző példákat hozott fel, hogy ezt bebizonyítsa. Például a Lotti örökségét azért kedveli, mert egy évszázaddal korábban játszódik, mint a többi történet. A kérdésre, hogy melyik korban élne szívesen, őszintén bevallotta, hogy a jelenben. Persze néha megspórolhatna pár órát egy-egy visszatekintéssel, de szerinte mindenkinek ott van dolga, ahová született.

Művei egy része.

Könyvei mellett e-könyves írásai is megjelentek, melyek elnevezése a formára utal. Pár tízoldalas mivoltuk miatt azonban inkább novelláknak mondhatók. Közülük a Rozmaring és a Karácsony a ligetben az Angyalosház című könyvhöz kapcsolódnak, de ez nem jelenti a regény folytatását. Fábián Janka jelenleg is egy új történeten dolgozik, melynek címe a Koszorúfonat lesz. A közösségi oldalon már kedvcsináló képet, és szöveget is közzétett. Elmondása szerint rengetegen kedvelték, ami újabb lendületet adott neki.
Egyik rajongó kérdésére elárulta, hogy első olvasója mindig édesanyja, aki teljesen kívülálló szemmel tud történeteire tekinteni, és olykor kritikával illeti meg, amit szívesen fogad. Szerencsére erre nem sok példa akadt Nagyon büszke rá a családja, hogy ilyen fiatalon ekkora karriert futott be.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest