Hírek

Torka elvágásával fenyegették összevert áldozatukat a rablók


A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy április 14-én este 7 óra körüli F. J. Hódmezővásárhelyen, a Hódtó utcai csatornánál lévő vasúti átjárónál ittas állapotban bántalmazott egy férfit oly módon, hogy minden előzetes indok nélkül csípő és combtájékon megrúgta, majd a sértett társaságában lévő másik férfit előzetes szóváltást követően testszerte bántalmazta, megrugdosta, és megpróbálta a csatornába belelökni. B. Á. t egyetértő, bátorító jelenlétével szándékerősítő hatást gyakorolt a bűncselelmény elkövetésével gyanúsított F. J-re..

A gyanúsítottak egy óra elteltével ittas állapotban egy hódmezővásárhelyi tanyára mentek, ahol F. J. gyanúsított az ott tartózkodó sértettet – korábbi tartozásának megfizetését követelve – nagy erővel ellökte, aki ennek következtében a földre esett, mire F. J. egy az asztalon lévő pénztárcából ezerötszáz forintot vett ki. A gyanúsítottak az udvaron megfogtak egy kakast, és a készpénzzel valamint az állattal együtt távozni készültek. Közben kirángatták a sértettet, felszólítva, hogy koldulás útján szerezze meg azt a pénzt, amiből a tartozását kifizetheti. A férfit a közeli aluljáróig lökdösték, majd  F. J. azzal engedte el, hogy szerezze meg a pénzt, különben elvágja a torkát.

A gyanúsítottak büntetett előéletűek, többek között vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt álltak bíróság előtt. A jelen ügyben általuk megvalósulni látszó több bűncselekmény miatt 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők, foglalkozás nélküliek, állandó jövedelemmel nem rendelkeznek, így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől elszöknének vagy elrejtőznének. Emellett F. J. gyanúsított a terhére rótt bűncselekményeket a korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után alig két hónappal, míg B. Á. gyanúsított felfüggesztett szabadságvesztés, valamint több ellene folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt látszik elkövetni, így alappal lehet következtetni arra is, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el, így előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős.

Szegedi Törvényszék