Makó

A királyhegyesi Suhajda Máté a megye legjobb szerszámkészítő diákja


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV).

A szakmák országos versenyeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. Az országos döntőt az VII. Szakma Sztár Fesztiválon a héten rendezték meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban.

Csongrád megyéből 9 tanuló mérhette össze tudását és felkészültségét a döntőben, és közülük heten helyezést is elértek. 2014. évi SZKTV döntő Csongrád Megyei helyezettjei: Suhajda Máté II. helyezést ért el szerszámkészítő szakmában (Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola Makó).

– Szakmai elmélet tanárom, Sisák Tibor nevezett be a versenyre, aki úgy látta, hogy felkészültségemet országos vetélkedő kellene megmérettetni – mondta hírportálunknak Suhajda Máté, aki szakmai gyakorlatvezetője Szitás Sándor volt. A 20 éves királyhegyesi fiatalember hozzátette: két nap alatt kellett versenyfeladatként elkészítenie egy hajlítószerszámot.

– A verseny első napján 6 órát, míg a másodikon 5 órát foglalkoztam a szerszám elkészítésével de közben szóbeli feladatot is kaptam. Örültem, amikor megtudtam hogy az országos második helyen végeztem a mezőnyben, hiszen nem gondoltam, hogy idáig eljutok. Ez az eredmény egyben azt is jelenti, hogy ezzel felszabadultam – tette hozzá. Máté elárulta, hogy egyelőre nem kíván elhelyezkedni, mert szeretne továbbtanulni. Gépészmérnöki szakra adta be a jelentkezési lapját.

További megyei helyezettek:

Kovács Sándor ács, állványozó szakmában II. helyezést ért el (Eötvös József Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézménye – Hódmezővásárhely), Benák Andrea élelmiszer-és vegyiáru eladó szakmában I. helyezést ért el, Kovács Violetta élelmiszer-és vegyiáru eladó szakmában II. helyezést ért el, Szabó Szandra élelmiszer-és vegyiáru eladó szakmában III. helyezést ért el (Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola Tagintézménye – Szeged) Túrú Tibor műszakicikk eladó szakmában I. helyezést ért el (Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézménye), Zsótér Brigitta ruházati eladó szakmában I helyezést ért el (Eötvös József Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézménye – Hódmezővásárhely).