Korom András – Makó

– Nem szabad hagynunk, hogy az évek múlása elhalványítsa a fájdalmat és veszteséget, amelyet a világnak és Magyarországnak kellett elszenvednie – hangsúlyozta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Rója István gimnáziumigazgató bevezetőjét követően mondott beszédében. Felidézte, hogy hetven éve, 1944. április 16-án kezdődött el Magyarországon a vidéki zsidóság gettóba zárása. – Egy olyan generáció tagjai közé tartozom, amely nem ismerhette meg az igazságot történelemkönyvekből, hanem felnőtt fejjel kellett szembesülnie azzal, hogy hetven éve magyarok voltak a holokauszt áldozatai, de magyarok voltak az elkövetők is – mondta.

Balatoni Monika: “Magyarok voltak a holokauszt áldozatai, de magyarok voltak az elkövetők is.”

Farkas Éva, a KLIK makói tankerületi igazgatója egy 13 tizenhárom éves szemtanú emlékeit idézte fel aki arról szólt, hogy ugyan látta, hogy a zsidókat a Lonovics sugárúton teherautókkal viszik a nagyállomásra, de nem értette, hogy mi történik velük. A tankerületi igazgató szerint nem csak a gimnáziumban, de lélekben a mai Bartók iskolában is, azaz az egykori lányiskolában is emléktáblát kell avatnunk, hiszen onnét 10 diáklányt vittek el – örökre.

Rója István igazgató és Balatoni Monika leplezték le az emléktáblát.

Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke szerint méltó helyre került a kőtábla, de igazi helye a makói elemi zsidó iskola épületében lenne. Ma már azonban sem az iskola, sem egykori diákjai nincsenek meg. Az épületet 1965-ben – a városfejlesztére hivatkozva a neológ zsinagógával együtt rombolták le. Az iskolában dolgozó öt tanító egyike sem tért vissza a holokausztból, azt pedig nem lehet tudni, hogy a 256 iskolás közül hányat pusztítottak el. A holokauszt makói áldozatainak száma ezerkétszáz körüli, közülük 350-400 gyermek volt – hangsúlyozta.
Az iskola bejárati aulájában elhelyezett emléktáblán az iskola hat meggyilkolt zsidó diákja és Fried Ármin egykori gimnáziumi tanár neve olvasható. A megemlékezés résztvevői az iskola udvarán ezt követően egy mandulafát ültettek az áldozatok emlékére.

Az emléktábla.

 

Tovább képeink a megemlékezésről:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest