Hírek

Földeáki néptáncosok (tánc)háztól-(falu)házig


Oláh Nóra – Földeák

1982 óta – immár 33. alkalommal – a Táncház Egyesület szervezésében és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében került sor az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár címet viselő rendezvénysorozatra. A népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet egyik legjelentősebb seregszemléjén, a Papp László Budapest Sportarénában műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működtek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

A legkisebb néptáncosok.

Számos programlehetőség közül választhattak az érdeklődők, volt egyebek között táncház, tánctanítás, népművészeti vásár, mesterségbemutatók és kézműves foglalkozások, néprajzi és módszertani kiadványok vására.
– Igazi tapasztalatszerző kirándulást jelentett számunkra – mondta Csókási Csaba, a makói Magán Zeneiskola néptáncpedagógusa, aki földeáki gyermek és felnőtt néptáncosokat vitt erre az összejövetelre. Elárulta azt is, hogy maga a ’táncház’ kifejezés Erdélyből ered, és jelentése szó szerint értelmezhető: az a hely, ahol a tánc zajlik. A táncház mozgalom Budapestről indult, ott nyílt az első táncház 1972-ben, az alapul szolgáló élő, autentikus népzenét elsősorban a Halmos-Sebő duó neve fémjelezte. (A több mint 40 éves magyar táncházmódszert az UNESCO felvette a védett  hagyományőrző módszerek nemzetközi listájára.)

A nagyobbak, a deszki fesztivál színpadán. Különdíjat kaptak. Fotó: Buzásné Vizi Judit

A XVI. Deszki Maros Menti Fesztivál egy több művészeti ágat (néptánc és egyéb tánc, népdal, szólóhangszer, kamarazene , vers és próza, színjátszás) magába foglaló, több napos versenysorozat, amelyet a deszki Faluházban rendeztek. A táncosok versenynapján két földeáki néptánccsoport is fellépett, Csókási Csaba vezetésével. A kisebbek kalocsai játékokat és táncokat, a nagyobbak nyírségi táncokat adtak elő – az utóbbiak produkcióját a mintegy 23 táncos műsorszám közül különdíjjal jutalmazták.

További képeink a táncosokról és a deszki fesztiválról: