Hírek

Varga Péter: kicsit nehéz szívvel gratulál a győztesnek


– Elsősorban köszönetet mondok mindenkinek, aki rám és a baloldali erőkre szavazott. Ebben a térségben sokan vannak akiknek fontos a baloldaliság, az ország fejlődése. De köszönöm a több száz aktivistánk, segítőnk munkáját is. Nem volt könnyű a kampány, ugyanis lejtett a pálya, de nem nekünk, hanem a jobboldali erőknek, ez az eredményeken is meglátszik – mondta. Varga Péter hozzátette: Az új választási törvény miatt ugyanúgy kétharmada van a Fidesznek, mint korábban volt, annak ellenére, hogy 200 ezerrel kevesebb szavazatot kapott.

– Ennek ellenére nyilván elismerem az eredményt, gratulálok is a nyertesnek, de érvényesnek tartom, amit Mesterházi Attila mondott, miszerint “kicsit nehéz szívvel tesszük ezt”. Nagyon nagy felelősséget ró ez a választási eredmény elsősorban a Fideszre. De megmutatta – főleg Makó térségében -, hogy nagyon sok csalódott, reményvesztett, szociális hátrányokkal, nehézségekkel küzdő család él kilátástalan helyzetben. Ezért erősödtek meg a radikális erők, elsősorban a Jobbik. Éppen ezért minden mérsékelt erőnek le kell vonnia a tanulságot, hogy ez a folyamat ne folytatódjon.

Varga Péter a saját eredményéről elmondta: számára nagyon nehéz volt a kampány.
– Egyenes derékkal, fölemelt fejjel tudok az eredményemre tekinteni, ami rajtam, rajtunk múlt, mindent megtettünk. Természetesen levonjuk a tanulságokat, megkeressük azokat a pontokat, melyekben lehettünk volna jobbak. Ez a 20 százalékos eredmény elmarad az országostól, amit elsősorban annak tulajdonítok, hogy a Jobbik a már említett kilátástalanság miatt erősebb volt. Vidéki polgármesterként – egy százezres választókörzetben azért nehéz volt igazán megismertetni magamat. Úgy vélem,, hogy a térségnek nem gyámságra van szüksége, és látok arra utaló jeleket, hogy most sem ez a cél. Bízom abban, hogy Lázár János felméri azt, hogy talán egy újfajta politizálásra van szükség Makóval kapcsolatosan.

Arról, hogy bár Apátfalva polgármestere, de helyben nem csak Lázár János, de dr. Kiss Attila is több szavazatot kapott, azt mondta, hogy az önkormányzati és a parlamenti választásokon más szempontok kerülnek előtérbe.

– Sok minden közrejátszhatott ebben, a szociális helyzet lehet az egyik. A másik furcsa emberi indok is lehet. Számtalanszor hallottam az elmúlt fél évben, amikor kiderült, hogy képviselőjelölt leszek az MSZP színeiben, hogy nagyon sokan elismerik azt a munkát, amit mi a helyi testületben végeztünk, ezért nehéz szívvel engednének el. Sokszor felmerült a kérdés, ha országgyűlési képviselőként elmegyek, ki lesz majd a polgármester, jó lenne ha én maradnék. Ilyen aggódó, szimpátiaügy lehet emögött. De nem elemeztük még pontosan az adatokat, melyik mennyire befolyásolta a helyben született eredményt. Az országgyűlési választások a pártokról, míg a helyhatóságiak a személyi szimpátiáról szólnak – magyarázta Varga Péter.