Korom András – Apátfalva, Makó, Vásárhely

Lázár János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő feleségével és két kisfiával nem sokkal délelőtt 9 után érkezett a vásárhelyi Nagysándor utcai volt iskolaépületben berendezett szavazókörbe. A gyerekek ugyan nem szavaztak, de a szüleik voksát nagy buzgalommal dobták be az urnákba – a helyi, a megyei és az országos média munkatársai jelenlétében.

Lázár János kisfiaival és feleségével a szavazókörben.

Lázár János a szavazókörtől vagy 300 méterre tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a makói, vásárhelyi és környékbeli választópolgárokat menjenek el szavazni, adják le a voksukat. “Nem az számít, hogy kire szavaz, hanem az, hogy él-e a szavazás jogával. Ez a legfontosabb a demokráciában. Ha elnyerem a választópolgárok bizalmát, akkor megköszönöm, ha nem, akkor gratulálok a nyertesnek.” – jelentette ki. Hozzátette: úgy látja, nehezen indult a kampány, mely csak az utóbbi két hétben lendült neki.

Lázár János mindenkit arra kért, menjen el szavazni.

Makón a Hagymaházban berendezett szavazókört olyan sokan keresték fel délelőtt 10-ig, hogy bizony sűrűn kellett szellőztetni, a kis helyiségben ugyanis gyorsan elfogyott a levegő. Ottjártunkkor az ajtó előtt álltak sorba az emberek, hogy bejutva aztán – némi adategyeztetés és adminisztráció után – a fülke magányában bejelölhessék a neki szimpatikus jelöltet és pártot, hogy aztán a voksokat tartalmazó borítékot az urnákba gyömöszölhessék.

Szavazó a Hagymatikumban. Gördülékenyen ment a voksolás.

– Rutinos szavazó vagyok, hiszen már a ’60-as években is voksolt, igaz akkor mindenkinek kötelező volt elmenni. Aki nem tette, ahhoz beköszöntek a rendőrök – mondta az egyik nyugdíjas néni, aki csak annyit árult el, hogy Etelkának hívják. Hozzátette: első alkalommal választ úgy, hogy az interneten követte a kampányt, és csak két jelölt, Varga Péter és Lázár János szórólapjait olvasta el. Ráadásul részt vett mindkettő egy-egy rendezvényén is.

Varga Péter, a Kormányváltó erők országgyűlési képviselőjelöltje az apátfalvi Bíbic óvodában adta le voksát. Neki is sorba kellett állnia, akár Lázár Jánosnak, annyian mentek el ebbe a szavazókörbe is.
– Reménykedem, hogy többen fognak elmenni szavazni, mint a 4 évvel ezelőtti parlamenti választások alkalmával. Mindent megtettünk, hogy minél jobban tájékoztassuk az embereket az időpontról és a lehetőségekről. Remélem,. hogy kormányváltó hangulat alakult ki és győz a baloldal – mondta hírportálunknak, megköszönve az őt támogató aktivisták munkáját.

Varga Péter Apátfalván adta le voksát.

Az oviban berendezett szavazókörben egyébként olyan is megjelent, aki csak helyben tudta meg, hogy nem voksolhat. – Összevetették az adataimat a választói névjegyzékkel, s kiderült, hogy aban nem szerepelek, azaz nem szavazhatok – mondta egy nyugdíjas asszony. Hozzátette: kétszeresen is bosszankodik, hiszen először el sem akart jönni, de azt mondták neki, hogy muszáj, ráadásul nehezen jár, ezért hosszúnak is találta az utat az oviig, majd most vissza. – Lekéstünk arról, hogy a névjegyzékbe felkerüljünk, péntek 4-ig lehetett volna reklamálni miatta – jegyezte meg a férje.

Kiss Attila, a Jobbik jelöltje délelőtt fél 12-kor a makói József Attila Gimnáziumban berendezett 1. számú szavazókörben adta le voksát. Ahogy Varga Péter, úgy ő sem a függönyös szavazófülkében töltötte ki a két lapot, hanem a választási címeres papírdobozban hajolt a szavazólapok fölé. És nem sokáig szöszmötölt velük. Hírportálunknak azt mondta, hogy most nem, majd csak éjszaka értékeli a kampányt.

Kiss Attila a József Attila Gimnáziumban szavazott.

A gimnáziumi szavazókörben egyébként szintén nagy volt a forgalom, a választók közül olyan is akadt, aki nagy ügybuzgalmában már a bizottsági asztalnál neki akart állni az ikszelésnek – mintha sosem tett volna ilyet. Aztán nevetve nyugtázta, hogy üres az egyik fülke, odabenn nyugodtan megteheti, s nem is tartja így fel az utána sorakozókat.

A Csongrád megye 4. számú országgyűlési egyéni választókerületében 9 óráig a 81 ezer 873 választásra jogosult közül összesen 9 ezer 351-en adták le szavazatukat, ami 11, 42 százalékos részvételt jelent, 11 óráig már 20 ezer 679-en voksoltak, ami 25, 26 százalékos részvételt jelent.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest