Makó

Makói könyvtárfelújítás – évtized óta készek a Makovecz-tervek


Korom András – Makó

Az 1971-ben emelt, szocreál stílusú – üvegportáljaival akváriumot idéző – épületre már alaposan ráfér a megújulás. A süllyedésnek indult mellvédjét melyet most dísztéglával burkolt oszlopok tartják, de éveken át gerendákkal kellett aládúcolni. Átépítésének tervét már 2003-ban elkészítette a Makovecz Imre nevével fémjelzett Makona Tervezőiroda. A Kossuth-díjas építészre jellemző organikus stílusban újulna meg a kétszintesre bővülendő épület, a tetejére a régi zsinagógát idéző kupola is kerülne. Ide kerülnek a gyerekkönyvtár, de külön kiállítócsarnok és előadóterem is helyet kapna benne – ha akadna rá forrás.

A Makón tíznél is több épületet, többek közt a Hagymaházat, a Kálvin iskolát, vagy a Hagymatikumot is tervező építész nem egyszerű felújítást, hanem az épület átépítését álmodta meg, hiszen a maki könyvtárnak legfeljebb csak az oszlopai maradnának meg. A 2003-ban még egymilliárd forintra becsült beruházás helyett azonban Makó más beruházásai kaptak állami támogatást. A város 1998 és 2002 között is hiába pályázott.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár tavaly áprilisban viszont a Koronában tartott vállalkozói fórumon elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít Makovecz Imre organikus építészeti örökségére, ezért – más épületek mellett – forrást biztosítanak majd a még csak tervezőasztalon lévő épületei, köztük a makói könyvtár átépítésére, illetve a Hagymatikum bővítésére is. Azóta kormányhatározat is született az ügyben, így a felújítás biztosra vehető. Ám hogy erre mikor kerül sor, egyelőre nem tudni.

Az évekig álló oszlopdúcok helyett téglával burkolt oszlopok tartják a födémet.

Lázár János már a kampányidőszakban közölte több makói fórumon is, hogy a kormány kész támogatni a könyvtár felújítását, már ha azt a makói képviselő-testület kéri. Az utóbbi azonban az államtitkári felszólítás óta csak egyetlen rendes ülést tartott, azon azonban a könyvtárról nem esett szó.

A könyvtár átépítésével kapcsolatban még 2003. októberében – az akkor összeroskadás veszélye miatt állvánnyal védett intézményben – rendezett fórumon elhangzott, hogy a város pályázott a Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztériumnál, de eredménytelenül. Vita nem is alakult ki – a korabeli tudósítás szerint – a felújítás, átépítés tervéről, már csak azért sem, mert az átépítésre a városnak akkor sem volt pénze..