Makó

Írókával festették a húsvéti tojásokat a makói múzeumban


Bojtor Boglárka – Makó

A babakocsis picuroktól a felsős iskolásokig képviselték korosztályukat az érdeklődők a ma délelőtti múzeumi rendezvényen. Ez is mutatja, hogy a tojásfestés és a kreatív készülődés az ünnepre még mindig nem ment ki a divatból. A kisebbek rengeteg segítséget kaptak a múzeum munkatársaitól és a középiskolás lányoktól, akik már visszatérő segítők ezeken a foglalkozásokon.

Gyertafénynél írókázták a tojásokat.

– Idén már sokadik alkalommal rendeztük meg a húsvéti készülődést, itt a múzeumban – mondta Pintérné Anikó múzeumpedagógus. – Két-három középiskolás lányt már régebb óta visszahívok ezekre a délelőttökre, a közösségi szolgálat keretében – tette hozzá, majd elmesélte miket készíthetnek a gyerekek a délelőtt folyamán. – Tojástartókat, különböző dekorációkat, és mágnest is csinálhatnak, akik eljöttek. Többen már visszatérő vendégek és egész tartónyi kifújt tojást hoznak magukkal. A fő tevékenység azonban az írókával készített tojásfestés, mellyel méhviaszba mártva hagynak mintát a tojáshéjon – mesélte.

A kisebbek érdeklődve figyelték mit kell csinálni.

Minden asztal közepén egy-egy már elkészített mintapéldány kapott helyet, amit mindenki elkészíthetett, a tojásoknál viszont nagyon fontos volt a kézügyesség és a pontosság. Többen kifújt helyett inkább főtt tojást hoztak, így akár egy óvatlan mozdulat után is folytathatták a munkát.

A nagyobbak már gyakorlottan dolgoztak.

– Nagyon várom már a húsvétot, hogy jöjjön a nyuszi – árulta el Szabó Boglárka, miközben írókájával hullámos vonalakat rajzolt a sima tojáshéjra. – Idén arra kértem a családomat, hogy menjünk el a Vadasparkba a tojásvadászatra, ahogy tavaly tettük – folytatta. Elárulta, a délelőtt folyamán még tojástartót szeretne készíteni. Ők otthon is sokat készülődnek az ünnepre, különböző díszeket csinálnak és sütiket sütnek.

Volt, akinek a játék póni is segített.

 

További képeink: