Hírek

Apátfalvi testvérpár nyerte a szabadkai fúvós fesztivált


Bojtor Boglárka – Makó

A lányok mindketten a makói Bartók iskola tanulói és eredményeik mellett, még jó tanulmányi eredménnyel is büszkélkedhetnek. Apátfalváról járnak be minden nap Makóra, ahol még három testvérükkel és szüleikkel élnek. Mesi tizenkét éves, negyedikes korában kezdett el fuvolázni Kovács Klára tanárnőnél.

– Kiskorom óta fúvós hangszeren akartam zenélni – mesélte. – Amikor az alapok után hangszert lehetett váltani, apukám tanácsára a fuvolát választottam. Nemrég Szabadkán rendezték a FEMUS Nemzetközi Fúvós Versenyt, melyen osztott első helyezést értem el – mondta, és hozzátette, hogy tavaly a deszki Maros Menti Fesztiválon harmadik helyezést ért el.

Emese játék közben. Szabadkán elképráztatta a zsűrit.

Emese nagyon sokat gyakorol, heti háromszor fél órát tölt tanárnőjével, e mellett még szolfézsre, zenekarra és balettra jár, ami szintén nagy szenvedélye. Testvére, Réka egy évvel idősebb nála, ő Poór Ágnesnál klarinétozik, és szintén sok szép eredményt ért már el.
– Életem első furulyaversenye harmadikos koromban volt Budapesten, negyedikes koromban Szentesen a megyei fafúvós versenyen 2. helyezést értem el – mondta Réka, akinek eredményei innentől felfelé íveltek, azóta első helyezéseket zsebel be, többek közt a szabadkai versenyen is. Réka mindezek mellett zongorázik, szolfézsre jár, benne van a Deák Sándor nagyfúvós zenekarában, és a kamara csoportban is játszik. Társaival, Kádár Tiborral és Török Dezső Boldizsárral tavaly Deszken osztott első helyet szeretek a makói dobosok mellett. Dezsőt akár versenytársnak is tekinthetné, hiszen a fiú lett a másik első helyezett Szabadkán.

Réka az első helyezést jelentő oklevéllel.

A nemzetközi versenyen Emese Hasse: Tamburin, és Victor Mate: Air című darabját adta elő, Réka pedig Baer Mann-tól az Adagiot és a Tarantela-t. A rengeteg sikeres eredményhez hozzájárult a zenetanárok plusz munkája, és az otthoni szülői támogatás is.
A lányok szinte egy rugóra jár az agyuk. Mindketten megemlítették, hogy „tuti” zenével foglalkoznak majd a jövőben, Réka még tanárként is el tudja képzelni magát. Nyaranta nagyon szeretnek zenetáborokba járni, amit Csongrádon rendeznek meg, és egyikük már Balassagyarmaton is volt.