Makó

Elég az adag és eltűntek a papírízű ételek a makói menzákról


Korom András – Makó

A jelentős, évi 55 millió ráfizetés miatt a makói önkormányzat kiszervezte a Makói Kommunális Nonprofit Kft.-től a Központi Konyhát, melyet a meghirdetett pályázaton a budapesti székhelyű Eurest Étteremüzemeltető Kft. nyert el. A napi 2500 adagot készítő konyha januártól alaposan meglepte az ételeit fogyasztó gyerekeke és felnőtteket: azok papírízű, tojás és levesporból készült ételekre, alaposan leszűkült választékra panaszkodtak. A JAG igazgatója, felháborodva a feltálalt törpe adagokon, fogta és lemérte a tányérra rakott sült húst. Azonnal kiderült, alaposan spóroltak vele, az előírt 10 deka helyett az csak 2,5 dekát nyomott. Az általános felháborodás miatt bekeményített az önkormányzat, Buzás Péter a Makói Városi Tévében közölte, ha nem javul az étel minősége és mennyisége, felmondják az egy évre kötött szerződést.

A menzacsatát, legalábbis most úgy néz ki, a makói közétkeztetésben részt vevők nyerték. A legutóbbi testületi ülésen az ügyet szóvá tevő Toldi János települési képviselő megtudhatta, hogy már sem az adagok minőségével, sem a mennyiségével nincs baj, köszönhetően annak, hogy a város megegyezett az intézményvezetőkkel az ételek ellenőrzésével. Panasz – a céggel történt egyeztetések óta – nem érkezett az ételre.

Marosvári Attila alpolgármester közölte: a város odafigyel a közétkeztetésre továbbiakban is. Kéthetemként egyeztetést tartanak, méretik a mennyiséget, illetve kérték az intézményvezetőket, azonnal jelezzék, ha baj van. Az egyeztetéseken alaposan átbeszélik a következő hetek menüjét. Még annak a kívánságnak is eleget tett a cég, amikor az óvodákban több teát kérnek.

Bánfi Margit jegyző a testületi ülésen elmondta, az egyeztetésen provokálta az intézményvezetőket, hogy panaszkodjanak, de kiderült,  azoknak a menzával kapcsolatban már nem volt mire. Buzás, Péter polgármester pedig közölte: jelezte a cégnek, ha bármilyen gond van, akkor pert akasztanak a nyakába.

Hírportálunk több menzás diákot is megkérdezett, javult-e az ételek minősége és mennyisége? Kiderült, hogy igen. Igaz néhány gyerek úgy gondolta, hogy gyümölcsből többet is megennének.