Makó

Kardra kaptak a makóiak


Bojtor Boglárka – Makó

A kiállítás március 8-án nyílt meg, hogy nekünk férfiaknak is legyen valami örömünk – mondta Pintér Attila, a lelkes gyűjtő, aki végigkalauzolta a látogatókat ma a múzeumban. – A legtöbb fegyver csak replika azaz másolat, de vannak közöttük eredetiek is – folytatta, majd kivett egy történelmi kardot a vitrinből.

A tárlatvezető kezében még a lányoknak is érdekesek voltak a tőrök.

A kiállítás legkorábbi darabja egy szkíta kard, de másfél kezes darabot is megfoghattak a kíváncsiskodók. A gyermekek először félve nézték a kíváncsi tömeget, később viszont ők álltak előre, hogy mindent saját kezükkel tapasztaljanak meg. A látogatók rengeteg kérdésükre is választ kaphattak. Egy fiatalember a padláson talált szuronyát hozta, hogy megkérdezze annak korát, és hasznát a szakértőktől.

Ezzel sok zöldséget meg lehetne pucolni…

Sokaknak újdonság lehetett a kardokon lévő vércsatorna funkciója. A laikusok gondolatától eltérően, ez nem a vér útját biztosította, hanem könnyítette, és merevítette a kardot, annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen vele vívni.  Ezt követték a fokosok, melyek tipikus magyar fegyverek, a honfoglalás kori darabok fején pedig hullám található. Ezeknek több darabját, és a kiállítás egy részét Szenti István készítette, aki Attilával karöltve rajong a fegyverek iránt.

Apu, én is ilyet akarok!

A történelmi kések blokknál újabb izgalom várta a vendégeket.
– A kegyelemdöfés a páncélszúró tőrrel való támadásból ered – mondta Attila. – Amikor a harcos halálra akarta ítélni embertársát, megkereste a páncélon akár a legkisebb rést, általában a szív közelében, és szúrt. – Ezt egy páncélsisakon ki is lehetett próbálni.
Ahogy haladunk előre az időben, a fegyverek kinézete egyre jellegtelenebbé vált, hiányzik róluk a díszítés. Ennek ellenére még mindig készülnek mamutagyarból vadászkések. Mivel ezek az állatok már rég kihaltak, a tajgán talált csontjaikhoz talán az aranynál is drágábban lehet hozzájutni.

Így harcolnak a filmekben.

A kiállításon sokan megfogták a rája bőr markolatú „Attila kardmásolatot” is. Akin kesztyű volt, az éléhez is hozzáérhetett. Legtöbben azért erre nem bátorkodtak, csak a markolat megérintésére volt bátorságuk.

Aki ma lemaradt az érdekes programról, az ne bánkódjék a makói József Attila Múzeum fegyverkiállítása április 26-án délután 2 és 4 óra között ismét interaktívvá válik. Azaz akkor is lesz tárlatvezetés, és kézbe vehetők majd a kardok, kések és a szálfegyverek.

Az ilyen sisakot püfölték a kardokkal a csatában.