Hírek

100 millióból épül kerékpárút Csanádpalota és Kövegy között


A kormány külön figyelmet fordít az elkövetkező időszakban a magyar-román határ menti települések fejlesztésére, illetve arra, hogy a térséget összekösse a magyarok által lakott, de az országhatáron kívül eső területekkel – mondta Lázár János, a Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere és Kovács Sándor, Csanádpalota társaságában tartott sajtótájékoztatóján. Elhangzott: ennek érdekében ez a megye egyik legforgalmasabb része a határátkelő miatt, ennek érdekében újjá kell szervezni a közlekedést. Emiatt a kormány döntött arról, hogy 100 millió forint támogatást nyújt, hogy megépülhessen a Kövegy és Csanádpalota közötti 2 kilométeres kerékpárút illetve támogatja, hogy megépülhessen a két településen belüli szakaszuk. Mindemellett 240 millió forint kiegészítő támogatást nyúlt, az 1,25 milliárd forintos csanádpalotai beruházáshoz, annak érdekében, hogy csökkenjen az ottani ingatlantulajdonosokra eső önerő. Mindemellett szükségesnek tartotta, hogy megújuljon a két település közötti főút, is, melyet a jelentős kamionos forgalom tett tönkre. Lázár János közölte, hogy Kövegy külön támogatásként egyszer 18 millió, majd 6,5 millió forint támogatást is kapott a Belügyminisztériumtól.

Lázár János államtitkár Galgóczkiné Krobák Máriával és Kovács Sándorral. Csupa jó hírt kaptak.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta azt is, hogy a kormánynak a következő uniós ciklusban 400 milliárd forintot kell fordítani azokra kistelepüléseket, ahol a szennyvízhálózat fejlesztésére még van szükség, és döntött arról, hogy ezekhez a beruházásokhoz pályáztatás nélkül biztosít támogatást. A közlekedésfejlesztés célja az, hogy mind a magyar oldalon lévő, mint a határ túloldalán található magyar településeket összekössék a Magyarországon belüli szolgáltatásokkal, melyre a fő forrásokat a magyar-román határon átnyúló pályázatok jelentik majd.

Lázár János elmondta: míg 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési források zöme a fővárosba, Nyugat-Dunántúlra, a Balaton és az M3-as autópálya térségébe érkezett, addig az Alföld és a keleti országrész kevés támogatáshoz jutott. A kormány ezt szeretné kompenzálni 2014 és 2020 között.

A támogatást Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy és Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere köszönte meg, hangsúlyozva, hogy a kerékpárút megépítésével a két település lakóinak régi vágya valósul meg. A támogatás megérkezte után indítják a közbeszerzési eljárást, s a 2009 óta tervezett aszfaltozott, szegéllyel ellátott bicikliút várhatóan gyorsan elkészül.

MH