Hírek

A kiszombori kisállomástól indul majd Makóra az új kerékpárút


– Valamilyen módon támogatja mindazokat a településeket a kormány, melyek nem halmoztak fel adósságot, így nem kellett azokat konszolidálni sem. Kiszombor adósság nélkül is sokat fejlődött az utolsó négy évben így 112 millió forint rendkívüli támogatást ítélt meg neki a kormány, melyből 12 milliót eszközvásárlásra, míg 100 milliót az önkormányzati tulajdonú épületek felújítására fordíthat – jelentette be Lázár János ma délután Szegvári Ernőné polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján.

A  Miniszterelnökséget vezető államtitkár még egy örömhírrel érkezett, elmondta: Németh Lászlóné fejlesztési miniszter 198 millió forint uniós támogatást biztosít a nagyközség önkormányzatának, hogy az megépíthesse a kistelepülés és Makó közötti mintegy 2 kilométernyi új nyomvonalon futó kerékpárutat. Lázár János hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a térségi központokba, amilyen Makó is, a környező településekből könnyen belehessen jutni. Az új bicikliút segítségével a kiszomboriak biztonságosan juthatnak be a városba akár egészségügyi szolgáltatás, akár tanulás, akár pénzügyi szolgáltatás miatt indulnak útnak vagy munkába járnak. A makóiak pedig szabadidős elfoglaltság miatt így is meglátogathatják a szomszédos falut, akár Kiszombor ráadásul néhány nappal korábban 20 milliós támogatásban is részesült. A kerékpárút hálózat turisztikai célú fejlesztése miatt pedig a kormány tárgyal a románokkal is, a határon túli és a határokon inneni települések közti bicikliutak összekötése, megépítése érdekében.

Lázár János Szegvári Ernőnének adta át a kerékpárút építés támogatásáról szóló hivatalos értesítést.

– Nagyon nagy öröm a kerékpárút építésének lehetősége – köszönte meg a kormány segítségét Szegvári Ernőné, aki elmondta: mióta a ’80-as években épült kerékpárút tönkrement, nagy lett az igény egy újra, az emberek folyton azt kérdezik, mikor épülhet meg az új, hiszen sokan járnak be két keréken Makóra. Kiderült, szavaiból, hogy a kiszombori kisállomástól induló, és az úgynevezett Száraz hídig tartó, új nyomvonalon futó 2 méter 24 centiméter széles majdani bicikliutat ősszel szeretnék átadni a forgalomnak. A kivitelezést az drágítja, hogy az új nyomvonal alatti területet vízteleníteni kell, s szintemelést is végre kell hajtani, illetve ahol a Kiszombor felőli töltésnél átmegy majd a 43-as főút, a faluval ellentétes oldalára, ott olyan megvilágított átjárót kell építeni, amilyen a Makó-Apátfalva közötti kerékpárúton is van.

Arra a kérdésünkre, hogy az elnyert 112 milliós rendkívüli támogatást mire fordítják majd, a polgármester elmondta: a művelődési ház, könyvtár, az idősek otthona hőszigetelése és fűtéskorszerűsítése mellett megújítják a polgármesteri hivatal házasságkötő termét is. De különféle eszközöket kap a bölcsőde, vásárolnak egy fogorvosi kezelőegységet, a régi helyett.

MH