Szabó Anita – Makó

A Muzsikás együttes közel tíz esztendeje határozta el, hogy általános iskolák és gimnáziumok részére évente 50 koncertet ad ingyen. A „Rendhagyó énekórák” célja, hogy a felnövekvő generációnak tartalmas zenei élményt biztosítsanak.

– A Lorántffy utcai Zenei Ének-zenei Iskolába jártunk, ahol Kodály tanítványai oktatták az osztályunkat. Megszoktuk, hogy zengett az épület az énekléstől, a muzsikától, a tánctól és azt is megtapasztaltuk, hogy a zene milyen pozitív hatással van más tantárgyakra is. Nekünk minden nap volt énekóránk, de a mostani oktatási rendszerben csupán heti egy-kettő. Ekkor döntöttünk úgy, hogy járni fogjuk az iskolákat és pótoljuk ezt a hiányt. A kezdeményezésünk szerencsére támogatóra talált; a MOL biztosítja, hogy fellépéseink anyagi hátterét – avatott be a missziós munka részleteibe Sipos Mihály, a zenekar egyik tagja.

Negyven éve zenélnek együtt, kilenc éve tartanak rendhagyó órákat.

A negyven éve alapított, Liszt- és Kossuth-díjas négytagú Muzsikás együttes a koncertjeik alatt érdekes és hasznos információkat is ad, amelyekkel a diákok ismeretei bővülnek a hangszerekkel és népzenével kapcsolatban. A „Rendhagyó énekórák” -ban a fiatalok lakodalmi csujogatást gyakoroltak, hallhatták a hosszú furulya, a tambura és a gyimesi ütőgardon hangját a talp bizseregtető muzsikák mellett.

– Elemi igénye az embernek a zene és az éneklés. Mi abban hiszünk, hogy ezt fontos művelni és továbbadni. A zenekarral járjuk nem csak az országot, hanem a világot is és megismertetjük a magyar népzenét mindenkivel. Dél-Amerikán kívül már mindenütt jártunk és lelkesen fogadtak bennünket, bárhová mentünk. A vállalásainkat akarjuk tovább folytatni a jövőben is, három-négy évre előre tudjuk a programjainkat – beszélt a terveikről a Muzsikás hegedűs-citerás énekese.

Üdítő élményt jelentenek minden korosztálynak.

A zenekar rendhagyó iskolai énekórája felüdítő zenei élmény volt minden korosztály számára. Az előadás végén a közönség megérthette, miért választotta a Muzsikás Kodály Zoltán idézetét munkájuk mottójául: „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő…semmi mással nem pótolható…Zene nélkül nincs teljes ember.”

Még hangszerbemutatót is tartottak. Fotó: Majoros Márton és Miklai Péter Pál

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest