Makó

A tárogató hangja zene és történelem egyszerre


Szabó Anita – Makó

– A Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulóján egy előadássorozatot szerveztem az események helyszíneit követve, a történelmi Magyarország területén. A célom az, hogy a tárogatónak – melynek léte szorosan kötődik ehhez a fontos történelmi korszakhoz – a hangja mindenhová eljusson. Az a tapasztalatom, hogy a diákok sajnos leginkább csak képekről ismerik ezt a csodás hangszert; ezért egy rendhagyó óra keretében bemutatom és meg is szólaltatom, miközben a fontosabb állomásokat felidézve, elrepítem őket az 1700-as évek világába. Számomra ez egy kicsit missziós munka is, amelyet egyedül végzek. Közel 1200 iskolába jutottam el az eltelt években, tehát kb. 400 ezer diák hallhatta már az előadásomat – avatott be a program részleteibe Nagy Csaba.

A tárogató olyan fúvós hangszer, mely elődjét már a kalandozó magyarok is ismerhették, valószínűleg ők is katonai jelzősípként használták. A történeti változata fénykorát a Rákóczi-szabadságharc idején élte, amikor napközben hadi hangszerként funkcionált, este a tábortüzeknél pedig a szórakoztatást szolgálta. Ezen időszak után megszűnt a használata, majd újjászületve a reform-fajtái következtek, amelyek hamar népszerűvé váltak. Magyar hangszerként tartják számon az egész világon, olyannyira, hogy a nevét sem fordítják le más nyelvekre.

A Rákóczi-szabadságharc kora elevenedett meg az előadáson.

– Esther Lamneck amerikai zeneművész azt nyilatkozta a tárogatóról – amin maga is játszik-, büszkék lehetünk arra, hogy ilyen szép nemzeti hangszerünk van. Ennek ellenére sajnos az idén sem került be a bizottsági döntés értelmében a hungarikumok közé a tárogató. Pedig elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az évenkénti Tárogatós Világtalálkozóra a Vay Ádám Kastélymúzeumba Európa minden országából, sőt a tengerentúlról is érkeznek zenészek. Hazánkban a Zeneakadémián régóta lehet ezen a hangszeren tanulni, de alapszinten egyelőre nincs megoldva az oktatása – tárta fel a tárogatóval kapcsolatos örömöket és nehézségeket az előadó.
Az irodalom, történelem és ének ismereteket is sűrítő interaktív órán a diákok megismerkedhettek a kuruc világ mindennapjaival és a kovás pisztoly működésével is, mindezt a tárogatón megszólaltatott dallamok kíséretében.

A kováspisztoly működését is megismerték a gyerekek. Fotó: Miklai Péter Pál