Makó

Makó térségébe is jut a 9 milliárdos támogatásból


Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mai sajtótájékoztatóján elmondta, az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatoknak március 6-ig lehetett pályázni fejlesztési támogatásra. Ezt, egy kivételével mind az 1176 érintett önkormányzat megtette.

Ezek közül a kétezer fő alatti települések pályázatait bírálták el. Az 1018 érintett önkormányzat közül 1017 részesül összesen 8,7 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásban – közölte az önkormányzati államtitkár.
Tállai András emlékeztetett: a kormány döntése szerint négy év alatt összesen 50 milliárd forint támogatást ad az állam az adósságkonszolidációban részt nem vett településeknek. A rendelet szerint a támogatást a települések egyebek mellett út- és járdaépítésére, illetve -karbantartására, csapadékelvezetési rendszer kiépítésre, valamint épületek felújításra fordíthatják.
A legtöbb érintett önkormányzat út-, illetve járdaépítésre szeretné a fejlesztési forrást felhasználni – mondta Tállai András, hozzátéve, hogy a támogatási szerződéseket a jövő héten írhatják alá.

Az államtitkár szólt arról, hogy mind a 158 – kétezer feletti lélekszámú – település pályázott támogatásra. Mint mondta, jövő hétfőig döntenek arról, mely települések kaphatják meg még az idén a fejlesztési támogatást.
Tállai András közölte: egy másik pályázati lehetőség is nyílt az önkormányzatok számára óvoda, bölcsőde felújítására, illetve sportlétesítmények építésére, bővítésére és fejlesztésére.

Az önkormányzatok február 13-ig jelentkezhettek, 1102 nyújtott be érvényes pályázatot összesen több mint 20 milliárd forintos igénnyel. A pályázat keretében 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre, így 85 település részesülhetett fejlesztési támogatásban az említett célokra – közölte.

Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban kormányhatározat született a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásáról. Térfigyelő kamerarendszerek kiépítésére szóló pályázati lehetőségre 1,6 milliárd forintot csoportosítottak át. Az államtitkár kijelentette, ezek a döntések alátámasztják azt a kormányzati célkitűzést, hogy javítsák az életfeltételeket a vidéki településeken. Az 1260 önkormányzatot, az ország önkormányzatainak több mint egyharmadát érintő – összesen 11,8 milliárd forintos – támogatás a mindennapi szolgáltatások minőségének javulását fogja eredményezni – mondta.