Makó

Tavaszköszöntővel várták Weisz Fannit a makói gyerekek


Korom András – Makó

A fogyatékkal élők elfogadtatása és a jelbeszéd megismertetése volt a célja Weisz Fanni, hallássérült modell ma délelőtti, a makói Bartók iskolában tett látogatásának. A gyerekek különféle programokon vettek részt ezt megelőzően, hogy megismerkedjenek a fogyatékkal élők életével. Így kerekesszékbe ültek,, lábbal és szájjal festettek vagy éppen színkotta alapján játszottak xilifonon. Az erről készült videót pedig le is vetítették a modell előadásának elején.

Weisz Fanni édesanyja, Lénárd Ágnes tolmácsolásával szólt a gyerekekhez. Elmondta: siketen született, s gyerekkorában sokáig azt hitte, hogy ez így természetes, majd csak felnőttként fog hallani. A hallássérültek iskolájába járt, ahol hivatalosan nem használhatták a jelnyelvi kommunikációt, ennek ellenére, tanáruk Mari néni megtanította rá őket. Ennek segítségével ismerkedtek meg a világgal. Hogy a nyelvjel nélkül milyen nehéz ez, azt jól mutatja, hogy bár a modell most 21 éves, de mint mondta, csak 11. osztályos – annak ellenére, hogy sosem bukott meg. Kiderült, gyerekkorában sokat csúfolták fogyatékossága miatt.

A gyerekek is részt vettek Fanni előadásán.

Weisz Fanni, akit szépségkirálynővé választottak, s ma a fogyatékkal élők nagykövete, Áder János köztársasági elnök újévi beszédét is jelnyelvezte – mint kiderült a gyerekeknek is levetített Napló egyik adásából.
Fanni, önként jelentkező gyerekek segítségével játékos gyakorlatokkal mutatta meg a mimika, a testbeszéd és a kézjelek jelentőségét. Majd arra biztatta a bartókos gyerekeket, hogy valósítsák meg álmaikat.

További képeink Weisz Fanni látogatásáról: