Hírek

Lázár: makóibbnak kell lennem a makóiaknál


Lázár János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője ma este a Szikszai György Református Általános Iskolában Sánta Sándor, majd a SZIGNUM-ban Kovács Sándor települési képviselő vendégeként ismertette a makói térségben szerzett eddigi tapasztalatai alapján összeállított 5 pontját. Hozzátette: ezeket még 5 követi majd. Olyan pontokat állított össze, melyeket meg is tud valósítani.
– Nem hiszek a felekezeti semleges oktatásban. Mindenkinek legyen hite, még ha az az ateizmus is. Aki nem akar gondolkodni, az manipulálható ugyanis a legjobban. Akit foglalkoztat a saját családja és városa sorsa, az nem maradhat távol a választástól – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Arra biztatta az embereket, hogy járuljanak a szavazóurnák elé, s nyilvánítsák ki véleményüket. Hogy kire adják, az mindenkinek a saját döntése. – Ennek a városnak – utal Makóra – legalább annyi a népi-polgári hagyománya, mint amennyi a baloldali. Mindig az nyer, aki a jobb ajánlatot adja a választóknak. Tisztelem azokat a helyi képviselőket, akik választókerületük életét akarják előrébb vinni. Nem véletlen, hogy míg a parlament iránt csökkent, addig a polgármesterek és a helyi képviselők iránt nőtt a bizalom – mondta.

Hangsúlyozta, ha országgyűlési jelöltként megelőlegezett bizalmat kap, akkor a leginkább ő lesz a teljesítményre kényszerített fél, hiszen a bizalmat a választókerületért végzett munkával kell meghálálnia. Most is elmondta, amit a korábbi térségi fórumokon, miszerint ha bizalmat kap, azokat is képviselni fogja, akik rá szavaztak, s azokat is, akik nem.

A református iskolában több mint ötvenen hallgatták.

Elmondta: egy város és az ország akkor sikeres, ha többen születnek, mint ahányan meghalnak, ezért fontos a család, illetve a gyerekek nevelése, melyhez a kormány most már az adórendszerrel és a családtámogatásokkal is komoly segítséget ad.
– A rendszerváltás óta 1000 milliárdot vittek el az országból az energiacégek állami asszisztenciával, most vissza kell hozniuk, hogy hozzájáruljanak az adósság kifizetéséhez – vázolta, hogyan állt át az állam a multinacionális cégek oldaláról a kisemberekére.

Makó és térségében a szociális helyzet jelenti a legnagyobb kihívást – állapította meg eddigi fórumai tapasztalatai alapján -, az itt élők számára a rezsicsökkentés életet ment. A kormány a vidéki idős emberek iránti elkötelezettségét a rezsicsökkentés mutatja a legjobban.
A Hagymatikumról elmondta: ha a makói képviselő-testület kéri, a kormány kész azt a várossal közösen üzemeltetni (átvállalva annak jelenleg 140 milliós városi támogatását), s a város kérésére a könyvtárat is átépítené, Makovecz Imre tervei alapján 1,4 milliárd forint értékben.

A katolikus gimnáziumban is megtelt az előadóterem.

– Azt tapasztaltam, az emberek nem politikai beszédet, de konkrét eredményt várnak el a leendő parlamenti képviselőtől. Azt, hogy teremtsen élhetőbb körülményeket. Vásárhelyiként makóibbnak kell lennem a makóiaknál – mondta. Hangsúlyozva, azért tart lakossági fórumsorozatot Makón, mert szeret személyesen találkozni a választóival.

A kórházintegrációról elmondta: 2007-ben az egészségügyi kormányzat megszüntette a makói kórház négy osztályát, s levágta a vásárhelyi felét. Most az a cél, hogy a makói kórház színvonalasan működjön, s mindenki ebben érdekelt. Úgy látja, a két kórház együttműködésében van fantázia. Ha rosszabb lesz, akkor azonban megszüntetik az együttműködést. Aki a kórházat támadja, az az ott dolgozókat támadja – utalt a makói városvezetés és a képviselők egy részének kijelentéseire.

Lázár János az oktatással kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány határozott szándéka, hogy a következő hét évben az összes makói állami, egyházi és önkormányzati óvoda, iskola felújítását támogassa.

MH