Makó

Lázár János kéri Makót, segítse meg a kórházat


A Makó térségében tartott eddigi fórumai tapasztalatai alapján hirdetett öt pontot ma délutáni makói sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a makói-vásárhelyi választókerület Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje első pontként elmondta, hogy az M43-as 2015-re a határig érő autópálya megépítésével még nem rendeződik a makói és a nagylaki térségben a helyzet, ugyanis Románia egy ideig várhatóan még nem lesz a schengeni övezet része, így továbbra is szükség lesz a határellenőrzésre Annak azonban nincs értelme, hogy az autópályáról a forgalmat letereljék Makóra vagy Nagylakra. Ennek érdekében a kormány 3-5 milliárd forint értékben egy Nagylakot elkerülőutat épít mostani határállomásig. Rendezik a ma még nem létező kiszombori elkerülőutat is, mely még hiányzik a Makót elkerülő gyűrűből. Ezt az 5,6 kilométernyi szakaszt a következő 2 évben kívánják megépíteni.

 

A kormány a Makovecz-örökség ápolásáról már korábban döntött, ennek keretében különleges szerep hárul Makóra, hiszen ennyi Makovecz-épület nincs máshol az országban.

– Amennyiben a makói önkormányzat a kormányhoz fordul, az kész 10 éven keresztül átvállalni a Hagymatikum támogatását, mely idén 140 milliójába került a városnak, azaz a helyi adófizetőknek – jelentette ki az államtitkár. A makói könyvtár Makovecz által megálmodott átépítése is megvalósulhat a város kérésére – tette hozzá.

Lázár János hangsúlyozta: januárban 2600 állásnélkülit tartottak nyilván a makói térségben. A helyi vállalkozókkal való találkozása tapasztalatai alapján lehetőséget lát arra, hogy európai uniós támogatással a vállalkozók 1000 új munkahelyet hozzanak létre a térségben.

 

Különösen fontosnak tartotta a makói kórház adósságának rendezését. Mint elmondta: igazgat írt a múlt héten a Népszabadság, a kórháznak valóban van egy 477 millió forintos lejárt, szállítói tartozása. Ezt az összeget az akkori fenntartó megyei önkormányzat adta kölcsön 2007 és 2011 között, mert enélkül a kórház csődbe ment volna.

 

– Ha ezt a pénzt nem engedi el az állam vagy a makói önkormányzat nem fizeti ki, akkor bezárják a kórházat – mondta. Hogy ez ne történjen meg, holnap egyeztet Magyar Annával a megyei önkormányzat elnökével, s a helyzetet a március 19-i kormányülésre is beviszi. Arra kérte a makói városvezetést és a makói képviselő-testületet, hogy ha valóban fontos számukra a kórház, akkor bizonyítsák is, hogy nem csak politikai célra használják fel a makói betegeket, de segítik is az intézményt – mondta.

 

A sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a makói-vásárhelyi kórház főigazgatója elmondta: valóban óriási a kórház adóssága, a 477 millió fölül még 100 milliós, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben számos a betegellátás színvonalát javító és takarékossági intézkedést is hoztak. A 477 milliós korábbi adósság kezelhetetlennek tekinthető, korábban ezért fordult a nyilvánosságon keresztül a város vezetéséhez is.