Hírek

Befejezték az Ardics utcai javítást – de nem nyugodott meg a tulaj


Korom András – Makó

Már többször is írtunk Dobi Sándor panaszáról, mely lényege: egészen a szennyvízcsatorna építésig azt hitte, hogy makói Ardics utca 1. szám alatti, az Ardics és Rigó utca sarkán álló házát az úttest és a járda közötti zöldterületről lefolyó víz rongálja, repeszti és süllyeszti meg. Már perre is ment ez ügyben a várossal, de hiába. A csatornázáskor felbontották a háza előtti zöldterületet, s akkor került napvilágra az a vagy fél évszázada oda lefektetett csapadélvíz-elvezető, mely gyűrűi között 5-10 centis rések tátongtak. Dobi Sándor joggal gondolta, hogy az ingatlana alá befolyt víz onnan származik. Panaszával az elvezető tulajdonosához, a makói önkormányzathoz fordult. A szennyvízcsatornázók már tavaly nyáron betemették a feltárt gödröt. A szétnyílt vezetéket végül idén januárban közmunkások tárták fel ismét.

– Az szerettem volna, ha a földben lévő gyűrűket kiszedik, s újakat tesznek a helyükre a megfelelő tömítéssel, de nem ez történt. Amikor szóvá tettem, akkor azt mondták, hogy hatalmas lenne a költsége, így csak javítanak. Láttam is, hogy nejlont tettek a résekbe, majd befújták valamilyen habbal. Ez szerintem továbbra sem biztosítja házam védelmét, hiába tárták fel, hiába van igazam, semmire nem jutottam, és semmit nem közölnek velem, csak tények elé állítanak. A házam meg teljesen tönkremegy – panaszolta Dobi Sándor.
A rokkantnyugdíjas férfi hozzátette: amikor kifogásolta a munka minőségét, arra biztatták, hogy bújjon be a csőbe, s vegye szemügyre azt belülről. Panaszával egyébként Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz fordult, akinek a múlt heti makói fórumán át is adta az ügye dokumentumait tartalmazó dossziét.

Minden gyűrű közét újratömítették.

Érdeklődésünkre korábban a makói önkormányzat egyszer sem kívánt reagálni, hivatkozva arra, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak. Amikor legutóbb érdeklődtünk, a már részükről lezárt ügyről, a városháza közölte: “A feltárt 80-as átmérőjű beton áteresz idomok ma már ki nem deríthető okokból nem illeszkedtek egymáshoz. A Műszaki Irodának sikerült beszerezni egy olyan német tömítő anyagot, ami nedves felületre is felvihető, pontosabban fújható. Az önkormányzat munkatársai kézi munkával befújták a résekbe ezt az anyagot. A tömítőt tesztelték, jól szigetel, rendben megkeményedett. Visszatemették a földet, de ha kell, még pótolják az ülepedés függvényében, majd teljesen tereprendezik a területet.
A háztetőről levezett csapadékot folyóka továbbítja a felszíni, nyitott vízelvezető csatornába. Itt volt némi dugulás a járda alatti átvezetésnél, melyet a munkatársak elhárítottak. A falak teljesen szárazak most külső szemrevételezésnél.”