Tűzgyújtás az erdőben

Csak az erdőgazdálkodó írásos engedélye esetén lehetséges. Ez alól kivételt képeznek a kijelölt tűzrakó helyek. A vágástéri hulladékok égetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amit írásban be kell jelenteni a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak. Az erdő – és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb, mint egy másodperc, a keletkező tűz eloltása akár több napig is eltarthat. Ha tüzet látunk, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat (Telefonszám: 105, 112) és az illetékes erdőgazdálkodót!


A mezőgazdasági munkálatok

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint mezőgazdasági munkálatokat megkezdeni csak megfelelően karbantartott, átvizsgált munkagéppel, gépjárművel lehet. A betakarítási munkálatok – kazalozás, bálázás, stb. – munkafolyamata sem mentes a veszélyektől. Az aratás megkezdése előtti gépszemlét nyolc nappal annak megtartása előtt a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek (Szeged, Szentes) kell bejelenteni! A szemlén túl a gép kezelője köteles naponta ellenőrizni a szikratörő és a kipufogó vezeték műszaki állapotát!

A tűzvédelmi előírások betartásával jelentősen csökkenthető a tűz kialakulásának esélye!

A Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az égetéssel kapcsolatban a jogszabályi előírásokat mindenesetben tartsák be, folyamatosan figyeljék, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom, és felelősségteljesen, kellő gondossággal járjanak el! Tartsák szem előtt, hogy égő terméket a természetben eldobni tilos! Előzzük meg közösen a szabadtéri tüzek kialakulását!
Amennyiben további kérdése lenne, keresse a www.csongrad.katasztrofavedelem.hu honlapot.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest