Hírek

Közösségteremtő lelki napok


Szabó Anita – Makó

A Boldogasszony Iskolanővérek fenntartása alatt álló intézmény életének meghatározó elemei a lelki nevelés és a felekezetek szerinti hitoktatás. Ezek az elvek nem csupán a heti két hittanórában és a szentmisékben merülnek ki, hanem az egyházi év fontos ünnepeinek időszakában tartott lelki programokat is jelentik.

– Minden évben más tevékenységeket találunk ki a diákok számára, aszerint, hogy a központi témát hogyan tudjuk a leginkább közelebb hozni számukra. Az idei alapgondolatok a megbocsátás, a szolgálat, az elköteleződés és az útravaló voltak, amelyeket korosztályok és érintettség alapján dolgoztak fel az osztályok. Olyan vezetőket hívtunk a beszélgetésekhez, akik hitelesek és érdekesek a diákok számára. Azt tapasztaltam, hogy figyelemmel voltak jelen a fiatalok a két napon és megérintették a szívüket az elhangzottak – értékelt a program vezetője, Magyaros Rita M. Veronika SSND nővér.

A 40 napos nagyböjt kezdődött el.

A lelkigyakorlat szerda reggel közös szentmisével kezdődött, amelyen a résztvevők a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazás szertartásában részesültek. A szimbolikus cselekedet során a pap hamuval keresztet rajzol a hívők homlokára és egy mondattal felhívást intéz hozzájuk. A ráhangolódást csoportos foglalkozások követték, ahol az osztályok a témavezetővel együtt gondolkodtak a kijelölt témákon. A változatos tematika lehetőséget adott az egyéni elcsendesedésre és a közös megbeszélésekre is. A szerzetesnővér, pedagógus és diakónus előadók példájukkal és személyes tapasztalataikkal hozták közelebb a gimnazistákhoz a két nap tartalmát; a tanulókra nagy hatással volt, hogy tanáraik is tanúságot tettek hitükről.

Csoportokban dolgozták fel a témákat az osztályok. Fotó: SZIGNUM

– Mások élményeivel is gazdagodik, fejlődik a diákok lelki élete, és az őszinte példákból mindig tudnak meríteni. Évről-évre egyre nyitottabbak a fiatalok, nagyon jó gondolataik és meglátásaik vannak, igénylik, hogy az őket megragadó témákról elmondhassák a véleményüket. Remélem, ez a mostani alkalom ráhangolta őket a nagyböjti időre – fejezte ki reményét Veronika nővér.
Nagyböjt a farsangi időszakot követi, Hamvazószerdától egészen Húsvétig tart. A negyven nap az elcsendesedés, a készülődés ideje; lelkületének lényege a hitben való elmélyülés, a lemondás és a kiengesztelődés.