Hírek

Az adóhatóság hajtja be a választási bírságokat


Az NVB elé azért került ilyen nagyszámú ügy, mert az új választási törvény értelmében valamennyi (106) egyéni választókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést az NVB-nek kell elbírálnia másodfokon. A korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak. Az NVB határozataival szemben a Kúriához lehet bírósági felülvizsgálatért fordulni.

A testület jórészt azért nem vizsgálta érdemben a fellebbezéseket, mert azokban nem jelölték meg a konkrét jogszabálysértéseket.
A bizottság elé több, az érvényes ajánlások számát vitató, valamint az ajánlóívek leadásával kapcsolatos bírságolási ügy is került. Ez utóbbi lényege, hogy az egyéni választókerületi bizottságoknak azokra a pártokra és független jelöltekre kellett bírságot kiszabniuk, amelyek nem vitték vissza határidőre – hétfő délután 4 óráig – az ajánlóíveket a választási irodákhoz.

Az e határozatokkal szemben benyújtott fellebbezéseket az NVB elutasította az objektív felelősségre hivatkozással. A törvény ugyanis nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza. Egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták azokat, vagy csak az előírt hétfő délután 4 órai határidő után vitték vissza.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője pénteken az MTI-vel azt közölte: összesen mintegy 1,86 milliárd forintra büntették az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi bizottságok.
Tájékoztatása szerint az irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, ebből mintegy 37 ezret nem hoztak vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a jelöltbejelentésre nyitva álló hétfő délután 4 órai határidőig. Amennyiben az érintettek nem fizetik be a bírságokat, akkor az adóhatóság jár majd el a behajtási ügyekben.

Patyi András elnök az ülésen tájékoztatta a bizottság tagjait arról is, hogy szombaton Áder János köztársasági elnök május 25-re kiírta az európai parlamenti választást. Az elnök arra hívta fel a figyelmet, ez azt is jelenti, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választási eljárások párhuzamosan folynak majd.

MTI