Hírek

Kallai: Nincs csődhelyzetben a makói kórház


A Népszabadság írása szerint két tucat kórház kerülhet tavaszra helyzetbe annyira hogy nem tudja megvenni a napi működéshez szükséges gyógyszereket, kifizetni a közüzemi szolgáltatásokat. Két Csongrád megyei egészségügyi intézményt is megnevezett az országos napilap, a vásárhelyi és a szentesi kórházat. A Magyar Kórházszövetség adatai szerint a szentesinek nagyjából 800 milliós, a vásárhelyi-makóinak több mint egymilliárdos tartozása van.
Kallai Árpád, a makói és vásárhelyi kórház főigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: A két kórház integrációját megelőzően, még 2012 előtt kapott 477 millió forint fenntartói kölcsönt a megyei önkormányzattól a makói kórház, enélkül ugyanis a csőd fenyegette. A fenntartói kölcsön a számviteli szabályok szerint az adósságállományban jelentkezik, a 477 millió ezért jelenik a Magyar Kórházszövetség adataiban. A vásárhelyi és a makói kórház integrációja után a kölcsön továbbra is terheli a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézményt – tette hozzá Kallai Árpád, aki azt kéri a makói önkormányzattól és a kormánytól, hogy segítsenek rendezni az integráció előtti időszakból származó 477 milliós tartozás sorsát. A vásárhelyi kórház  senkitől sem kapott hasonló fenntartói kölcsönt.

– A Kórházszövetségnél nyilvántartott több mint egymilliárdos adósságból a szállító tartozás – gyógyszer- és orvosi eszközök vásárlása, közüzemi számlák – mintegy 550 millió forintot tesznek, ami az integrált intézmény éves költségvetéséhez viszonyítva nem számottevő. Ez nem okoz gondot a két kórház működésében, szó sincs csődhelyzetről, sőt stabil a közös intézmény gazdálkodása – tette hozzá Kallai Árpád főigazgató.