Hírek

Lázár felügyeli a Nyelvstratégiai Intézetet


A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szerint ebből 1,2 milliárd az egyházak hitéleti támogatásának kiegészítése, 100 millió forint pedig az egyházi épített örökség védelmére szolgál. A kormány felhívta a gazdasági és az emberierőforrás-minisztert, gondoskodjanak arról, hogy a győri Nagyboldogasszony székesegyház és a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium rekonstrukciójához szükséges források a következő két évben is rendelkezésre álljanak.

Ezenkívül 551 millió forintot adott a kormány az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont működésére. Ennek feladata lesz márciustól a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes működtetése.

 

Döntött a kabinet a Magyar Nyelvstratégiai Intézet létrehozásáról is, amelynek támogatására százmillió forintot különített el a tartalékból.

Hatszázmillió forintot kulturális intézmények, négyszázmilliót a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának támogatására használnak fel, százmillióval a külföldi magyar emlékek megőrzéséhez járul hozzá a kormány, 82 millió forint pedig a kőszegi Jurisics-vár felújítására jut. További 350 millió forintot közlekedési beruházásokra csoportosítottak át.

 

MTI