Hírek

Lázár János: a kormány kész átvállalni a Hagymatikum 150 milliós támogatását


Korom András – Makó

A magyar kormány minden lépését az határozza meg, hogy garantálni tudja a Kárpátalján élő magyarok biztonságát – jelentette ki Lázár János Miniszerelnökséget vezető államtitkár ma este Toldi János települési képviselő, a makói Kálvin Téri Református Általános Iskolában rendezett fórumán megjelent mintegy 120 érdeklődő előtt. Hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja is, így, amit az EU és a NATO mond, azt Magyarország is mondja. Hozzátette: Magyarország a válság lehetőség szerinti békés úton való rendeződésében érdekelt, a helyzet ugyanakkor egyáltalán nem könnyű.
Közölte: a rendőrség tájékoztatása szerint – a felröppent híresztelésekkel szemben – nem növekedett jelentősen a határt átlépő kárpátaljai magyar fiatalok száma. Ám a magyar hatóságok Szabolcs-Szatmár megyében felkészültek a tömeges migrációra. Óvott ugyanakkor minden politikust és politikai erőt, hogy a helyzetet kampánycélokra használja fel.
Lázár János arra ösztönzött mindenkit, hogy nyilvánítsa ki a véleményét az országgyűlési választásokon. – Nem arra kérem önöket, hogy rám voksoljanak, hanem hogy vegyenek részt a választáson. Sokkal kisebb bűn Gyurcsány Ferencre szavazni, mint otthon maradni – mondta, s bölcsességet és türelmet kívánt egyben a választásokhoz.

Lázár János: a kormány azért van, hogy megkönnyítse az emberek életét.

Hangsúlyozta: a Fidesz az emberek oldalára állt a bankokkal és a multikkal szemben. Tipikus szociáldemokrata politika a nagyokkal szemben a kicsik, az erősekkel szemben a gyengék oldalára állni. Úgy vélte, Makón és Vásárhelyen is egészséges szociáldemokráciára lenne szükség.
Lázár János szerint a külföldi tulajdonban lévő gáz- és áramszolgáltatók arrogánsan bántak a fogyasztókkal, részben a gáz minőségével részben azzal csapva be őket, hogy míg a gázórák a köbmétereket mérik, addig a számlákat az elfogyasztott joule-ok, azaz a hőmennyiségek alapján állítják ki. Ezen változtatni kell – nyomatékosította. Hozzátette: a kormány azért van, hogy megkönnyítse az emberek élettét, nem azért, hogy megnehezítse, ahogy tették a korábbi kormányok. A cél most a terhek igazságosabb elosztása, azaz, hogy a korábbi nyertesek tegyenek be többet, a rendszerváltás vesztesei kevesebbet a közös kasszába.
A politikus szólt arról, hogy az ország versenyképességének egyik pillére, ha szakmunkásaink jól megfizetett réteget alkotnak, a másik ha olcsó a vállalkozásoknak az energia. Szerinte a munkaadó szívesen fizeti meg a jó szakembereket, de a kormánynak csökkenteni kell a vállalkozók terheit is, ugyanis eddig csak jelenlegi mértékre futotta.

Lázár János kitért arra is, hogy a rendőrségnek a mostaninál erősebb törvényes eszközöket kell biztosítani, hogy fellépjenek a bűnözők ellen, a börtönökben lévőknek pedig meg kell termelniük fogva tartásuk költségeit.
– Abban, hogy Makó sikeres legyen, éppen én vagyok a legérdekeltebb, hogy ne kelljen szégyenkezni a rám adott szavazatok miatt – mondta Lázár János, aki szövetséget kínált a makóiaknak, s kérte a megelőlegezett bizalmukat. Ígérte, hogy a választás után azt megszolgálja. Hangsúlyozta: bárki fordult hozzá segítségért, attól sosem kérdezte meg, hogy rá, vagy éppen ellene szavazott-e. Elárulta, hogy szerdai kormányülés elé kerül a makói elkerülőút kiszombori szakaszának kérdése.

Mintegy százhúszan vettek részt a fórumon.

A makói kórház körüli vita véleménye szerint nem szakmai, hanem politikai, hiszen politikusok vitatkoznak az intézményről, nem az orvosok és ápolók. – Ha Makón a választáson valaki nyerni akar, annak az kell, a céljának lenni, hogy jó legyen az egészségügyi ellátás. Hogyan tételezheti fel a város polgármestere azt, hogy Lázár János az itt élők ellensége? – tette fel a kérdést. Majd hozzátette: ha a kórházzal elégedettek az emberek, így marad, ha nem, változtatnak a jelenlegi struktúrán.
– Az orvosok állították, hogy a két kórház együtt erősebb, ezt ki kell próbálni, a normális, higgadt munkának pedig adni kell egy évet – mondta.

Még a személyes beszélgetésekre is adott alkalmat.

Makót fejleszteni kell, hiszen többet és jobbat érdemel a város – jelentette ki Lázár János, aki szerint az itt élők képesek fejlődni, ha megtalálják ennek célját és értelmét. A Makovecz örökségként hátrahagyott könyvtár felújításának tervét a kormány támogatja. Nem az a kérdés, hogy van-e egymilliárd a könyvtár megépítésére, hanem az, hogy Makó hogyan képzeli el a Makovecz-örökség tálalását – tette hozzá.

Lázár János hangsúlyozta: a kormány kész arra, hogy évi 150 millió forinttal támogassa a Hagymatikum működését, ha a makói önkormányzat ezzel a kéréssel fordul hozzá. Az államtitkár elmondta:  enélkül minden makói polgárnak évi 6000 forinttal kell hozzájárulnia a fürdő működéséhez, s ezért a pénzért még csak kívülről nézhetik azt meg! A merjünk kicsi lenni, helyett a merjünk nagyok lenni politikáját javasolta a makói városvezetésnek, majd a fórum befejező részében lakossági kérdésekre válaszolt.