Makó

A baloldali kormány feladatairól a makói Koronában


Korom András – Makó

– Kedves elvtársak és elvtársnők! Akik még értik ezt, ne sértődjenek meg! – adta meg az est alaphangját a Korona rendezvényházban jelenlévő mintegy száz érdeklődő előtt Buzás Péter, az MSZP Makó térségi elnöke, aki külön üdvözölte a közönség fiatalabb tagjai.
Köszöntőjét követően Varga Péter és Tóbiás József beszélgettek közérdekű dolgokról. Varga Péter azzal mutatta be a 16 százalékos egykulcsos adó bevezetésének következményeit, hogy elmondta, míg neki a bevezetést követően 20 ezer forinttal nőtt a nettó jövedelme, addig a középiskolai végzettségű pénztáros kolléganőjének 7 ezerrel csökkent. Tóbiás József erre azt mondta, hogy igazából Lázár Jánosnak kellene mellette ülnie ezen a pódiumon, hiszen ő a kompetens ebben. Hozzátette: az egykulcsos adó bevezetésével a kormány a társadalom felső 20 százalékával tett csak jót.

– Négy és fél millióan állnak az út szélén arra várva, hogy a sorsuk jobbra forduljon! A Központi Statisztikai Hivatal szerint 50 ezer olyan család van, akinek nincs 50 ezer forint megtakarítása sem, s ma minden harmadik családnak jelent gondot a rezsi kifizetése – hangsúlyozta Tóbiás József.
– Míg 2010-ben a társadalom felső 10 százalékának 7,2-szerese volt a jövedelme, míg az alsó 10 százalékának, addig ez a szám erre az évre 9-szeresre növekedett.

Nem sértődött meg a közönség az “elvtársak és elvtársnők” megszólításon.

Szó esett arról is, hogy minden 10 magyar családban van legalább egy ember, aki külföldön keresett munkát, s ez nem politikai, hanem megélhetési döntése volt. Ők nem idehaza, hanem külföldön fizetnek nyugdíjjárulékot is. Tóbiás hozzátette: nagy kérdés, hogy meg lehet-e élni a közmunkások 50 ezer 200 forintos nettó jövedelméből és a nettó 66 ezer forintos minimálbérből, mely az utóbbi 4 évben csak 6 ezerrel nőtt.

A képviselő szerint megalázó volt a rokkantak felülvizsgálata, hiszen akit ismét munkaképesnek találtak, annak nem tudtak munkát biztosítani. Rossznak nevezte az oktatási rendszer átalakítását, mondván elveszett a pedagógusok önállósága, melyre azért volna szükség, mert az új központi tanterv nem veszi figyelembe, hogy a gyerekek milyen szociális, társadalmi környezetből érkeznek az iskolába.

– Megért volna egy kis nemzeti konzultációt Paks bővítése és az is, hogy kell-e emiatt újabb víztározó a Dunán – hangsúlyozta Tóbiás József, aki szerint az IMF hitelt cserélte rosszabbra a kormány az oroszoktól felvett hitellel. Hangsúlyozta: azért kell a változás, mert minél több az elesett ember, annál nagyobb az esély a radikalizmusra. Úgy tudja míg Magyarországon 52 százalékos a 8 általánost, vagy kevesebb osztályt végzettek aránya, addig ez az Európai Unióban 62 százalék.
– A baloldali kormány első feladata lesz, hogy helyzetbe hozza ezt a csoportot. Támogatni fogják a tulajdon alapú szövetkezetek létrehozását, hogy az a feldolgozóipart megerősödésével új munkahelyeket teremtsen. És szerinte meg kell emelni a minimálbért, hogy az felfelé tolja a béreket, s meg kell erősíteni a ma csekély arányban jelen lévő részfoglalkoztatást – ígérte Tóbiás József.