Makó

Makói csatornázás: másodjára is szívatnak a Szilágyi Dezső utcában


Korom András – Makó

A utcában élők azt tippelik, hogy újra indul a csatornázás a makói Szilágyi Dezső utca Vásárhelyi és Nagycsillag utcák közötti szakaszán. Legalábbis erre következtetnek abból, hogy két hete ismét letelepítették a talajvíz szivattyúkat az utca mindkét oldalára. Az 1/a. szám alatt lakó Olasz Tibor nagy meglepetésére, most nem süllyesztették a vastag műanyag vezetéket a föld alá, ahogy azt tavaly tették, hanem azt az aszfalt fölött vezették el.

Olasz Tibor a feltöltött dobogón. A kocsi száraz időben is majdnem felfekszik a földre.

– Autóval járok szegedi munkahelyemre, ezzel viszem a lányom az orvoshoz és egyébként is, azért van a kocsim, hogy használjam. Amikor tiltakozásom ellenére a csövet a bejáróm végén az aszfaltra fektették le, négyszer-ötször is telefonáltam a kivitelezőnek, ám nem történt semmi. Megpróbáltam panaszt tenni a városházán is, de ott meg nem jutottam tovább a portánál. Kaptam viszont egy telefonszámot, hogy azt hívhatom, de kiderült, hogy az meg téves szám. Végül megszereztem Kószó Ferencnéjét, akihez az utcánk is tartozik. Ő kijött megnézni mi a baj, majd földet hozatott, hogy azzal kiegyenlítsék a cső magasságát. A kocsival így sem volt könnyű kiállni, de a hétvégi esős időben a föld sárrá ázott, ezért meg sem mertem próbálni – mondta Olasz Tibor.

Nagyon közel a talaj a feltöltés alatti cső miatt.

A férfi a múlt hét végi esős időben nem is mert kiállni otthonából Fordjával, ugyanis a bejáróját hiába öntötték fel földdel, a talajvíz elvezető cső mellett az megsüllyedt. Ford C-Max személyautója alacsony építésű, így tartott attól, hogy a kocsi nem csak ráfekszik majd a műanyag csőre, de az meg is rongálja alulról.
– Megmértem a kocsi alja és a talaj közti távolságot. Éppen 16 centi – tette hozzá.
Olasz Tibor tegnap már ki mert állni a járművel az utcára, s bizony mi is azt láttuk, hogy a földdel borított cső kis híján érinti a kocsija alját.
A panaszos nem értette, hogy ha az előző évben három hónapon át már tudták úgy szivattyúzni a talajvizet a csatornaépítés előtt, hogy azt az útburkolat mellett a földbe helyezték, most miért nem tudják. Úgy tudj a munkásoktól, hogy azért kezdték újra a talajvíz szivattyúzását, mert tavaly a gerincvezetéket rosszul fektették le, így azt a Vásárhelyi utca és a Nagycsillag utca között ki kell azt javítani. Hogy meddig akadályozza a cső a szabad kijárását, azt senki sem tudta neki megmondani.

Az a bizonyos talajvíz elvezető cső.

– A gerincvezeték kamerás ellenőrzésekor minőségi hibákra bukkantunk, emiatt a kivitelezőnek néhány ponton újra ki kell bontania a szennyvízvezeték tavaly földbe került részét, hogy kijavíthassa a hibákat – mondta hírportálunknak Ortutay Miklós. A csatornázás projektmenedzsere hozzátette: emiatt a talajvíz szintjét ismét le kell süllyeszteni, ezért telepítették ki, s működtetik újfent a szivattyúkat. A Szilágyi Dezső utca Vásárhelyi és Nagycsillag utca közti szakasza ahhoz a 4 százalékhoz tartozik, ahol még nem fejeződött be a gerincvezeték építés – utalt arra, hogy a települési képviselők fórumán 96 százalékos készültségnek jelentette a makói csatornázást.
Arra a kérdésünkre, hogy mikorra végzik el a javítást, azt mondta: márciusban mindenképpen


Föld helyett fadobogó

A szomszédos városok csatornázásakor az ilyen a felszín fölött húzódó vezetékeket a bejáróknál egy fából készült dobogóval hidalták át a kivitelezők, így a ki és beállást nem is zavarta semmi.