Hírek

Rendelkezzünk az 1%-okról, mert különben az államkasszába csorognak


Az így a büdzsében maradt pénzeket korábban bármilyen célra fel lehetett használni, 2015-től csak a civil szervezetek támogatását célzó Nemzeti Együttműködési Alapba kerülhetnek. A két éve befizetett szja-bevallások alapján tavaly nagyjából 4,8-4,9 milliárd forint maradt így meg.

Folyamatos érkeznek az szja-bevallások, velük pedig azok az 1+1 százalékok, amelyek civil szervezeteknek, illetve egyházaknak ajánlhatók fel. Rendelkezni csak a ténylegesen be is fizetett 1 százalékról lehet, azaz egy állami bevétel átirányításról van szó – hangsúlyozta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az M1 hétfő reggeli műsorában. A meg nem címzett, azaz így a költségvetésben maradt egy százalékokat korábban bármilyen célra fel lehetett használni, de tavaly év végén a kormány azt kérte az Országgyűléstől, 2015-től ezek pénzek is állhassanak a civil szervezetek rendelkezésére, így a fel nem ajánlott 1 százalékok innentől a civil szervezetek támogatását célzó Nemzeti Együttműködési Alapba (NEA) kerülnek majd.

A NEA-nak öt, nagyjából ugyanolyan méretű szervezeti kört felölelő, így egyenlő részben ugyanakkora összeg fölött diszponáló tematikus kollégiuma van, a civil szervezetek tevékenységi körük alapján ezekhez pályázhatnak, a fő szabály pedig az, hogy az alapnak legalább 60 százalékban a működési költségekhez kell hozzájárulnia. Alapvetően azok a szervezetek szorulnak rá erre a segítségre, amelyeknek nem nagyon szoktak egy százalékot felajánlani, mert általában olyan fontos, de kevésbé látványos tevékenységet folytatnak, amelyek nincsenek az adózók látókörében – magyarázta a szakember. A legnépszerűbb egyszázalékos terület egyébként az oktatás, az egészségügy, idősellátás és az állatvédelem, az itt tevékenykedő szervezetek már csak az 1 százalékokból is komoly bevételre tesznek szert – tette hozzá.

Az egyházaknak nagyjából az adózók fele, a civileknek pedig az adózók kétharmada ajánlja fel az 1 százalékot – mondta a helyettes államtitkár, aki úgy látja, bőven van még mit fejleszteni az adományozás kultúráján, de erősíteni kellene a közbizalmat is a civil szervezetek irányába, jobban meg kellene ismertetni munkájukat az emberekkel. Az óriásplakát ugyanakkor nem minden, biztos, hogy ha valaki körülnéz a környezetében, talál olyan civil szervezetet, amely támogatásra érdemes és rá is szorul – tette hozzá Latorcai Csaba a hétfői Ma reggelben.

MH/MTI