Makó

Nem épít Makó záportározót


Három helyszínt is kénytelen volt egymás után száma venni a makói önkormányzat, hogy megépíthesse a majdan a belvíz tárolását, majd annak öntözésre való felhasználását. Ám mindhármat hiába. A makói képviselő-testület még 2011-ben pályázott a Nagyér-csatorna záportározójának megvalósítására, melyet a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 167 millió 325 ezer forinttal támogatott. A döntés előkészítő bizottság azonban azonban az építési normagyűjteményben meghatározott árakkal újraárazta a projektet, s jelentős 58,7 százalékos költségcsökkentést írt elő.

A tavaly nyáron aláírt támogatási szerződés után azonban kikerült, hogy a Nagyér csatorna közelében kiszemelt terület teljes egészében régészeti terület, s a leletmentés több mint 100 millió forinttal drágítaná a beruházást. A második helyszín felszíni adottságairól pedig kiderült, hogy alkalmatlanok megfelelő előkészítés nélkül, ennek költségei azonban meghaladták a város erejét.

A harmadik, a Jángori csatornánál kiszemelt területnél pedig abba az akadályba ütköztek, hogy a legnagyobb terület birtokosa nem kívánta a földjét eladni a városnak, így az csak kisajátítással juthatna hozzá ahhoz. Csakhogy a kisajátítás olyan hosszú ideig tartana, hogy a város nem tudná időben megszerezni a szükséges vízjogi engedélyt ahhoz, hogy idén június 28-ig elindíthassa a kivitelezést, határidőre benyújtani a támogatási szerződésben aláírt kifizetési kérelmet.

A testület ezért nemrégiben úgy döntött: eláll a Nagyéri csatorna záportározó építésétől.