Makó

Nem ajánlatos fizetőeszközként elfogadni a Szent Korona Bank papírját


Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az M1 reggeli műsorában felhívta a figyelmet: a Szent Korona Bank, amely vidéki előadásain forint helyett fizetési ígérvényt, elismervényt ajánl fizetőeszközként a tartozások kiegyenlítésére, nem létezik, nem egy gazdasági társaság, nem folytat valós üzleti tevékenységet, nincs közhiteles nyilvántartásban, nincs ott a céginformációs rendszerben.

A Szent Korona “társulás” ajánlata egy teljesen hamis, a valóság minden elemét nélkülöző, szürreális konstrukció, Magyarországon ugyanis a fizetőeszköz a forint, ilyen “készpénz-helyettesítő” papírt, elismervényt ezért senki soha sehol ne is fogadjon el a tartozásai fejében – jelentette ki az MNB felügyeleti szóvivője, aki hozzátette azt is: az ügyben már büntetőeljárás folyik.

A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználata ellenére nem bank, pénzügyi szolgáltatások nyújtására nem jogosult, az általa kiállított igazolás fizetési kötelezettségek kiegyenlítésére nem használható; ellene azonban szakhatósági fellépésre nincs lehetősége a jegybanknak – közölte még február elején a Magyar Nemzeti Bank.

Számos, egymástól független jelzés érkezett az MNB-hez, arról, hogy egyes adósok a törvényes fizetőeszköz helyett az úgynevezett Szent Korona Magyar Nemzeti Fejlesztési Bank Innovációs és Tőketársaság (Szent Korona Bank) által kiállított teljesítési igazolással kívánnak eleget tenni fennálló fizetési kötelezettségeiknek. A hitelintézeti törvény nem határoz meg egy nem létező gazdasági társaság szóhasználatára, a gyakorlatban meg nem valósuló tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket – hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy az MNB státustörvénye sem ad módot egy abszurd, a valóság minden elemét nélkülöző, a gazdaságban életképtelen és társasági formával nem is rendelkező “információhalmaz” elleni szakhatósági fellépésre. Az ennek nevében fellépő személy(ek) tevékenységének megítélésére így az MNB-nek nincs hatásköre. A tevékenység nem pénzügyi szolgáltatásként, hanem egy, a jegybanki feladatkörön kívül eső körben értékelhető.

A Szent Korona Bank megtévesztő névhasználat, illetve az e mögött megjelenő személyek esetleges – a pénz és tőkepiaci szektor és kiemelten az ezzel a szektorral kapcsolatba kerülő ügyfelek számára – káros tevékenysége, az ügyfelek e tevékenységből fakadó esetleges veszteségeinek megakadályozása azonban megköveteli, hogy az MNB egyértelműen elhatárolódjék e jelenségtől – olvasható a jegybank korábbi közleményében.

Van néhány buktató, amire érdemes odafigyelni az ingyenes készpénzfelvételkor – emlékeztetett a Ma Reggelben az MNB felügyeleti szóvivője. Binder István újra felhívta a figyelmet arra, nem maradhat el a banki nyilatkozat, és nem szabad elfelejteni, hogy aki annak idején alacsonyan állapította meg a limitjét, az kétszeri alkalommal sem juthat hozzá ingyenesen a 150 ezer forinthoz.

Ilyenkor a megoldás egyébként egy egyszerű limitmódosítás, amely a saját pénzintézetnél kezdeményezhető – mondta a szakember, aki az M1 reggeli műsorában beszámolt arról is, hogy eddig az ügyfelek körülbelül 80 százaléka, 2,6 millió ügyfél élt a lehetőséggel, de aki még nyilatkozott, az is megteheti ezt minden hónap 20-ig, és a következő hónap 1-jétől már ingyenesen veheti fel a pénzt.

A 150 ezer forint csak egy keret, ezen belül természetesen mindenki csak annyi pénzt vehet fel, amennyi a folyószámláján van – tette hozzá Binder. Akinek nincs bankkártyája, az saját bankjánál veheti fel a ingyenesen a készpénzt, de ezt csak december 31-éig teheti meg, ezért mindenképp ajánlott az év során kiváltani a bankkártyát – tette hozzá.

MH/M1