Hírek

A Twilight könyvek betűtervezője makói tárlata


Nagy Dániel – Makó

Kóthay Gábor Munkácsy-díjas betűtervező egyetemistaként kétszer is részt vett a Makói Grafika Művésztelep munkájában, Kocsis Imre festő, grafikus meghívására. Kiderült, Kóthayt hamarabb ismerték meg az óceánon túl, mint Budapesten, ennek oka, hogy Magyarországon nincs olyan nagy hagyománya a betűtervezésnek.

– A betűkkel úgy kerültem kapcsolatba, hogy nem mentek. Kudarcélményem volt folyamatosan, nem voltam kitűnő alsó tagozatban, mert hármas voltam írásból – mondta. Hozzátette:  világéletében grafikus akart lenni. A betűtervezéssel való kapcsolatának konkrét kezdetét nem tudja meghatározni, az ugyanis egy folyamat eredménye volt.

Az alkotó maga tartott tárlatvezetést a megnyitó közönségének.

A tárlatvezetés során kiderült, hogy a legismertebb munkája a Twilight könyvsorozat logója, amit 2005 óta milliók ismerhetnek az egész világon, de szerzői jogát nem tudta érvényesíteni. Azt gondolják az emberek, hogy a betűk csak úgy vannak és lényegében ennyi, ez valahol fáj az embernek – tette hozzá.

Kóthay, a Szegedi Tudományegyetem arculatának megalkotója útravalóul azt üzente, hogy aki belevetné magát a betűtervezés világába, az ne féljen, ne adja fel az első kudarcok után.
A bő egy órás tárlatvezetésen sok érdeklődő vett részt. A kiállítás március 12-ig tekinthető meg a Hagymaház aulájában.